Semnal de alarmă pe piața alimentară: Uleiul de palmier invadează Moldova, cine trag sforile?

20 Mart. 2025, 11:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Mart. 2025, 11:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Importurile de ulei de palmier în Republica Moldova au înregistrat evoluții în creștere în perioada 2022 – începutul anului 2025, ajungând la peste 2,5 milioane de litri. Conform datelor oficiale, 96% din această cantitate reprezintă importuri, în timp ce exporturile, deși relativ reduse (4%), au început abia în 2024 și arată o tendință de creștere, potrivit analizei directorului executiv al Asociației Agroceriale, Iurie Rija.

Analiza scoate în evidență fluctuațiile considerabile ale volumelor și valorii financiare ale importurilor de ulei de palmier. Astfel, anul 2022 a atins cel mai mare nivel de import (peste 857.000 de litri), urmat de o scădere semnificativă în 2023, apoi de o ușoară revenire în 2024. Totodată, se remarcă o creștere a ponderii uleiului de palmier procesat, care a ajuns de la 7,3% din totalul importurilor în 2022 la 18,8% în 2024.

Deși piața moldovenească a uleiului de palmier nu prezintă un sezon clar de import, iarna și primăvara par să aducă volume care diferă, influențate mai mult de strategiile comerciale ale celor 21 de companii importatoare, precum și de volatilitatea pieței internaționale. Principalele țări furnizoare sunt Ucraina, Turcia și Malaysia, acestea variind anual ca volum și valoare a livrărilor.

21 de companii au importat în Moldova un total de 2.404.400 de litri de ulei de palmier. Principalii importatori de ulei de palmier fără modificare chimică au fost producătorul de dulciuri PURATOS-MOLD SRL (22,1% din totalul importurilor din această categorie), cu o cotă de piață de 25%, ALODIS-TRADE SRL (21,4%) și COLOMBUS SRL (19,3%). Principalii importatori de ulei de palmier procesat au fost IRIDA SRL (30,5%), MOL CACMOLDOVA SRL (28,3%) și CAZANTIP SRL (12,0%).

Exporturile de ulei de palmier, făcute în 2024, indică o evoluție pozitivă, în special datorită prețurilor medii de vânzare mai ridicate la extern. Conform lui Iurie Rija, succesul acestor exporturi poate sugera că Moldova trimite peste hotare ulei de palmier de calitate superioară sau cu valoare adăugată mai mare.

Concluziile analizei semnalează că, deși importurile domină în continuare piața autohtonă, sectorul local începe să se orienteze spre export. Este de așteptat ca evoluția prețurilor internaționale, fluctuațiile cererii și strategiile comerciale ale companiilor importatoare să influențeze puternic piața, menținându-se o dinamică marcată de incertitudine, dar și de noi oportunități pentru dezvoltarea schimburilor comerciale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 09:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 09:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul american de restaurante fast-food McDonald’s a dezmințit oficial informațiile potrivit cărora ar intenționa să revină în Rusia. „Poziția noastră este clară și rămâne neschimbată”, se arată într-un comunicat al companiei publicat pe pagina filialei sale din Ucraina, pe rețeaua X (fostul Twitter).

Declarația vine după ce s-a aflat că McDonald’s a depus o cerere de reînnoire a mărcilor comerciale în Rusia, fapt ce a alimentat speculații privind o posibilă revenire pe piața rusă. Compania a explicat însă că acțiunea are scopul de a proteja proprietatea intelectuală, nu de a relua activitatea.

„Proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai valoroase active ale noastre. McDonald’s își reînnoiește în mod regulat drepturile asupra mărcilor comerciale în întreaga lume, inclusiv în țările unde nu desfășoară activitate, pentru a proteja brandul”, a precizat compania.

McDonald’s a reamintit că a fost una dintre primele corporații internaționale care au condamnat agresiunea militară împotriva Ucrainei și care și-au închis operațiunile din Rusia, anunțând vânzarea rețelei în mai 2022. „Această decizie reflectă valorile noastre și rămânem fideli acestora”, a subliniat McDonald’s.

Activele McDonald’s din Rusia au fost vândute omului de afaceri din Kemerovo, Aleksandr Govor, care anterior administra restaurantele McDonald’s în Siberia prin franciză. Ulterior, restaurantele au fost rebranduite sub numele „Vkusno – i Tochka” („Gustos – și atât”).

Presa a relatat însă că beneficiarul real al tranzacției ar fi Arsen Kanokov, senator din partea Kabardino-Balkariei și fondatorul companiei „Sindikа”, apropiat de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Deși, oficial, Kanokov nu are voie să dețină afaceri, compania familiei sale controlează numeroase active importante în Rusia, inclusiv fostele lanțuri Starbucks și OBI. În consiliul de administrație al „Vkusno – i Tochka” două din cele cinci locuri sunt ocupate de reprezentanți ai „Sindika”.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi