„Rara Neagră” de la Castel Mimi, degustată de somelierul Mihai Druţă. Ce gust i-a lăsat vinul

27 Oct. 2023, 16:09
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2023, 16:09 // Slider //  MD Bani

Degustarea a avut loc în cadrul rubricii „Un vin bun cu Mihai Druţă”, difuzată de RliveTV şi plasată pe realitatea.md. După ce a analizat sticla şi eticheta, somelierul a venit cu prima reacţie.

„Ceea ce îmi place la acest vin este maturarea în butoi de stejar francez. Anume baricurile franceze deseori îi dau nişte nuanţe mult mai complexe pentru un vin roşu”, spune somelierul.

După deschidere, degustatorul a descoperit în aromele vinului vişina neagră supra coaptă şi nuanţele de prune uscate.

„Apropo, felicitări! „Rara Neagră” este un soi care are o pieliţă foarte-foarte fină şi din soiul „Rara Neagră” este destul de greu să faci vinuri foarte complexe roşii. În cazul nostru, producătrul a făcut un vin care are o textură şi un corp mediu bun şi destul de interesant. Gust plin, lejer, uşor, echilbrat. O plăcere!”, a exclamat Mihai Druţă.

Dacă vă întrebaţi cu ce mâncăruri puteţi servi un pahar de „Rara Neagră” atunci luaţi aminte:

„Aş asocia acest vin cu mâncăruri pe bază de carne, dar nu o carne foarte grasă sau foarte complexă. Ar merge foarte bine un miel înăbuşit şi un steak foarte bun de viţel, cu o textură moale”, sunt recomandările somelierului.

„Rara Neagră” este un vin de soi, produs din strugurii autohtoni cu acelaşi nume. Reamintim că producătorul de vinuri Castel Mimi este promotorul vinurilor din soiuri autohtone, iar în scopul de a le promova şi a ne face cunoscute soiurile locale, a lansat şi o campanie la care s-au aliniat personaţităţi din diverse domenii, precum muzică, cultură şi sport.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!