Război în loc de diplomație. Rusia reglează robinetul gazului după bunul său plac

11 Feb. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Feb. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell a scris un articol despre Securitatea energetică a Europei și cooperarea UE-SUA. Oficialul a scris și despre relația cu Rusia, menționând că problema a devenit nu doar una de preț, dar și de securitate privind aprovizionarea.

„Rusia a folosit deja în trecut resursele energetice în scopuri politice. În ultimele săptămâni, deși Rusia și-a respectat cu strictețe angajamentele contractuale, compania rusă de stat Gazprom a refuzat să trimită cantități suplimentare pentru a suplini depozitele europene, ceea ce a creat și mai multă nervozitate pe piață.”

Potrivit oficialului, prin reducerea ratei totale a importurilor de gaze din Rusia, UE va investi mai mult în tranziția verde, dar și în reducerea dependenței strategice.

„Ar trebui să luăm de urgență în considerare dezvoltarea rezervelor strategice de gaze ale UE și posibilitatea de a achiziționa gaze în comun, așa cum a sugerat Comisia. Acest lucru ar spori securitatea tuturor părților și ar asigura un preț gestionabil, așa cum se arată într-un raport recent al grupului de reflecție CEPS.”

În acest sens, Josep Borrell mizează pe intensificarea colaborării UE-SUA.

„Prețurile ridicate și provocările privind aprovizionarea cu gaze naturale, generate de criza cu Rusia, reprezintă o prioritate a agendei noastre. Trebuie să facem față presiunilor pe termen scurt, menținându-ne, în același timp, obiectivul nostru pe termen lung de tranziție energetică spre emisii net zero. Consiliul UE-SUA pentru Energie de la Washington va intensifica cooperarea transatlantică în acest domeniu.”

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău