„Război sfânt și rugăciuni pentru țar”. Steagul Novorusiei a fost plimbat pe străzile din Găgăuzia

20 Dec. 2022, 05:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 05:41 // Actual //  bani.md

La Comrat, un oraș din regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, an de an se organizează un drum al crucii. Acesta are loc cu ocazia sărbătorii ortodoxe Mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Războiul din Ucraina a schimbat tradiția, iar în acest an, pe străzi, s-a mărșăluit cu steagul Novorusiei. De asemenea, oamenii au avut și un steag cu imaginea Mântuitorului Nefăcut de mâini, pe un fundal roșu.

Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Comrat a organizat în acest an o procesiune cu totul diferită. Bannerele anti-statale nu au lipsit de pe străzi, iar printre participanți s-au numărat Vitalii Rîjkov și Vasilii Neukovhen. Cei doi sunt nume sonore ale Găgăuziei atunci când vorbim despre susținerea Rusiei.

Drumul crucii a fost în acest an mai degrabă un omagiu adus țarului și Imperiului Rus. Participanții la procesiune au pledat pentru renașterea imperiului și susțin războiul din Ucraina. Bannerele purtate de aceștia au fost simboluri rusești. Steagul alb-galben-negru este unul dintre modelele reprezentative pentru Novorusia (Noua Rusie). Coloana a fost condusă de un steag roșu, cu imaginea Mântuitorului Nefăcut de mâini. Acest simbol este folosit de grupurile naționaliste rusești.

Novorusia este o reprezentată de sudul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Aceasta avea capitala la Odesa și cuprindea și o zonă din nordul Mării Negre. Regiunea a fost masiv populată de coloniști ruși și ucraineni în perioada 1774 – 1861. Aici au existat, o perioadă de timp, germani și români.

Steagul Mântuitorului Nefăcut de mâini, cel care a fost cap de coloană la procesiunea din Comrat, este un simbol folosit de grupurile naționaliste rusești. De asemenea, el este reprezentativ pentru victoria „păcii rusești”. În anul 2014, a fost ridicat la Donețk și la Lugansk pentru „armata Novorusiei”. Soldații ruși care luptă în Ucraina dețin astfel de steaguri.

Nume sonore au participat la manifestația din Comrat

La procesiunea organizată de Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Comrat au participat Vitalii Rîjkov și Vasilii Neikovcen, două nume sonore atunci când vorbim despre susținerea Rusiei. Vitalii Rîjkov administrează mai multe grupuri pe rețelele de socializare în care se aduc omagii țarului și Imperiului Rus. El face reclamă și pentru un site de unde se pot cumpăra bannere cu Mântuitorul Nerukotvornoye. Susținător înfocat al Rusiei, Rîjkov este implicat în producția de cruci asemănătoare celei purtată de trei bărbați în timpul procesiunii.

Vitalii Rîjkov prijină evenimentele de tip chat room, chiar el susținând și motivând agresiunea Rusiei prin acest mijloc. Este membru activ în grupul „Pravda Bașkiu”, unde propune adminului bannere cu imaginea Mântuitorul Hristos. Acest grup de pe rețelele sociale are doar 853 de participanți, însă Rîjkov face parte și din „Mișcarea Crucea țaristă”, cu 17.634 de abonați. Prin acest grup de pe Telegram se fac strângeri de fonduri pentru ajutarea soldaților ruși din Ucraina.

Vasilii Neikovcen este un alt nume sonor din Găgăuzia. Acesta face parte din Adunarea Populară, care a organizat în urmă cu aproximativ un an manifestația anti-NATO. În cadrul unui interviu, el a susținut renașterea Imperiului Rus.

Un alt participant al procesiunii organizată de Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul este președintele postului public găgăuz GRT, Mihail Vlach. El a filmat întreaga paradă și a promovat pe rețelele de socializare evenimentul, încă din ajun. Nu este pentru prima dată când persoana publică participă la astfel de manifestații. De-a lungul timpului, a organizat numeroase evenimente care susțin alăturarea cu Rusia și dezaprobă cooperarea cu Occidentul.

„Război sfânt” și renașterea Imperiului Rus

Există mai multe grupuri pe Telegram care susțin mișcarea Rusiei din Ucraina. Într-unul dintre acestea, Vitalii Rîjkov numește întreaga acțiune a armate ruse „război sfânt”. În viziunea sa, este o luptă între bine și rău, binele fiind reprezentat de Rusia. Susținătorul bolșevismului nu evită să folosească simbolul Z, atât de popular în războiul din Ucraina, însă pe care Republica Moldova l-a interzis.

Termenul de „război sfânt” este promovat și pe un grup numit „Sviatoruskii Nabat”, care are peste 1.220 de membri. Administratorul său răspândește ideea unui țar rus și aduce argumente pentru acțiunile din Ucraina.

Vitali Rîjkov susține Rusia și consideră că țarul rus va scăpa lumea de răul care a dominat pământul. Într-una dintre postările sale, acesta scrie că „al treilea război mondial, într-un fel sau altul, va afecta pe toată lumea. Pregătiți-vă. Singura întrebare este: de partea cui ești? Pentru Rusia sau împotriva ei”.

„Suntem soldați ai lui Hristos în lume”

În cadrul unui interviu acordat celor de la nokta.md, Vasile Nejkovcen, președintele Uniunii Creștinilor Ortodocși din Bujak, a explicat semnificația simbolurile de pe bannerele purtate la manifestația din Comrat. În primul rând, el a vorbit despre steagul alb-galben-negru. Culoarea alb îl reprezintă pe Dumnezeu și semnifică lumina divină. Galben este culoarea gloriei și a majestății regale. Negru este simbolul pentru pământ și popor.

Întrebat de ce purta acest steag, Nejkovcen a spus că poporul rus ortodox este obligat să îl arboreze. Este un simbol al dinastiei Romanov. Pentru el, ortodoxia și țarul sunt un pachet, care nu poate fi despărțit. „Prăbușirea Imperiului în 1917 și uciderea Unsului (regele) este o crimă. Rusia spirituală nu are granițe și, mai devreme sau mai târziu, țarul Ortodoxiei va fi. De ce să nu reînviem Imperiul Rus, care a fost distrus de eretici și de oameni fără Dumnezeu de toate felurile?”, a precizat acesta în cadrul interviului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău