Moldovenii au strâns cureaua! Credite acordate persoanelor fizice s-au comprimat cu 16%

23 Oct. 2023, 14:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2023, 14:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna septembrie 2023, cererea pentru credite în Republica Moldova a continuat să crească, cu un total de 4,6 miliarde de lei acordate, înregistrând o creștere de 6,1% față de luna anterioară, august 2023. Creditele acordate în moneda națională au reprezentat o parte semnificativă, aproximativ 70,9%, din total, însumând 3,295,3 milioane lei. Cu toate acestea, acesta a fost un declin de 0,7% în comparație cu luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Când vine vorba de termenele de acordare a creditelor, cele mai solicitate au fost cele cu perioade de la 2 până la 5 ani, reprezentând 60,4% din totalul creditelor acordate. Aproximativ 42,8% din aceste credite au fost acordate persoanelor juridice.

Rata medie nominală pentru creditele noi acordate în moneda națională a înregistrat o ușoară scădere de 0,18 puncte procentuale, ajungând la 11,15%. În schimb, rata medie pentru creditele în valută a crescut cu 0,28 puncte procentuale, atingând 6,95%.

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea au contractat credite în valoare de 1,247,9 milioane lei în luna septembrie 2023, ceea ce reprezintă o scădere de 15,8% față de luna anterioară. În proporție de 70,6%, aceste credite au fost acordate pentru consum. Majoritatea acestor credite (758,7 milioane lei) au fost în moneda națională și cu termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare au reprezentat 28,8% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, fiind contractate preponderent în moneda națională (99,2% din totalul creditelor imobiliare). Rata medie pentru creditele de consum acordate în moneda națională a crescut cu 0,03 puncte procentuale, atingând 12,53%, în timp ce rata medie pentru creditele acordate pentru achiziția de imobile a scăzut cu 0,28 puncte procentuale, ajungând la 8,89%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat mai multe credite în moneda națională (+12,0%). Volumul creditelor în valută a crescut cu 27,7%, în timp ce cel al creditelor legate de cursul valutei a crescut cu 24,9%. Aproximativ 69,0% din creditele noi acordate au fost contractate de către societățile comerciale nefinanciare.

Rata medie pentru creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,22 puncte procentuale, ajungând la 10,88%, în timp ce rata medie pentru creditele acordate în valută a crescut cu 0,28 puncte procentuale, atingând 6,95%. Aceste date reflectă evoluția sectorului creditării în Republica Moldova și cererea continuă pentru serviciile de creditare în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău