Moldovenii au strâns cureaua! Credite acordate persoanelor fizice s-au comprimat cu 16%

23 Oct. 2023, 14:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2023, 14:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna septembrie 2023, cererea pentru credite în Republica Moldova a continuat să crească, cu un total de 4,6 miliarde de lei acordate, înregistrând o creștere de 6,1% față de luna anterioară, august 2023. Creditele acordate în moneda națională au reprezentat o parte semnificativă, aproximativ 70,9%, din total, însumând 3,295,3 milioane lei. Cu toate acestea, acesta a fost un declin de 0,7% în comparație cu luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Când vine vorba de termenele de acordare a creditelor, cele mai solicitate au fost cele cu perioade de la 2 până la 5 ani, reprezentând 60,4% din totalul creditelor acordate. Aproximativ 42,8% din aceste credite au fost acordate persoanelor juridice.

Rata medie nominală pentru creditele noi acordate în moneda națională a înregistrat o ușoară scădere de 0,18 puncte procentuale, ajungând la 11,15%. În schimb, rata medie pentru creditele în valută a crescut cu 0,28 puncte procentuale, atingând 6,95%.

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea au contractat credite în valoare de 1,247,9 milioane lei în luna septembrie 2023, ceea ce reprezintă o scădere de 15,8% față de luna anterioară. În proporție de 70,6%, aceste credite au fost acordate pentru consum. Majoritatea acestor credite (758,7 milioane lei) au fost în moneda națională și cu termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare au reprezentat 28,8% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, fiind contractate preponderent în moneda națională (99,2% din totalul creditelor imobiliare). Rata medie pentru creditele de consum acordate în moneda națională a crescut cu 0,03 puncte procentuale, atingând 12,53%, în timp ce rata medie pentru creditele acordate pentru achiziția de imobile a scăzut cu 0,28 puncte procentuale, ajungând la 8,89%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat mai multe credite în moneda națională (+12,0%). Volumul creditelor în valută a crescut cu 27,7%, în timp ce cel al creditelor legate de cursul valutei a crescut cu 24,9%. Aproximativ 69,0% din creditele noi acordate au fost contractate de către societățile comerciale nefinanciare.

Rata medie pentru creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,22 puncte procentuale, ajungând la 10,88%, în timp ce rata medie pentru creditele acordate în valută a crescut cu 0,28 puncte procentuale, atingând 6,95%. Aceste date reflectă evoluția sectorului creditării în Republica Moldova și cererea continuă pentru serviciile de creditare în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău