Războiul din Ucraina reconfigurează harta mondială a energiei

09 Iun. 2022, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 08:45 // Actual //  bani.md

Rusia îşi creşte exporturile de petrol din importantul port estic Kozmino pentru a acoperi cererea în creştere din partea cumpărătorilor asiatici şi a compensa impactul sancţiunilor impuse de UE în urma invadării Ucrainei, în timp ce SUA îşi trimit acum cea mai mare parte a expor­tu­rilor de gaze către Europa în condiţiile eforturilor continentului de a scăpa de dependenţa de energia rusească.

Moscova a anunţat că-şi va creşte exporturile de petrol din portul Kozmino cu aproximativ o cincime, potrivit Reuters. Ruşii speră să-şi redirecţioneze exporturile de energie dinspre Occident către Asia, însă acest lucru este costisitor şi complicat de sancţiunile occidentale.

Transneft a crescut deja volumul de ţiţei pompat către Kozmino pe principala sa rută asiatică, conducta ESPO, cu 70.000 de barili pe zi. Exporturile petroliere via Kozmino sunt aşteptate să atingă un maxim istoric de aproximativ 880.000 de barili pe zi în iulie.
Companii din China, care a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale impuse Moscovei, şi din India au cumpărat mai mult petrol rusesc în ultimele luni pe fondul reducerii preţurilor.

În contextul aceluiaşi conflict din Ucraina, Statele Unite îşi direcţionează în prezent cea mai mare parte a exporturilor de gaze către Europa, scrie Bloomberg.

Europa a detronat Asia ca cea mai importantă destinaţie pentru gazele naturale lichefiate americane, în condiţiile în care continentul se luptă să-şi reducă dependenţa de livrările ruseşti.

SUA au trimis aproape trei sferturi din volumele totale de GNL către Europa în primele patru luni ale acestui an, livrările zilnice către această regiune consemnând mai mult de o triplare faţă de media de anul trecut.

Anul trecut, blocul a reprezentat destinaţia a numai o treime din livrările americane. Astfel, America reprezintă acum aproape jumătate din importurile de GNL ale Europei, aproximativ dublul proporţiei din 2021.

Administraţia Biden s-a angajat să crească livrările de GNL către Europa după ce blocul a decis să renunţe la gazele ruseşti ca reacţie la invadarea Ucrainei. Chiar şi înainte de declanşarea războiului, continentul se confrunta deja cu o criză de energie ce trimisese preţurile gazelor la niveluri fără precedent.

Perspectiva unor profituri mai mari i-a încurajat pe furnizorii americani să livreze mai multe gaze către Europa în detrimentul altor destinaţii.

Asia, care reprezentase destinaţia pentru aproape jumătate din livrările americane de gaze naturale lichefiate în ultimii doi ani, a înregistrat o înjumătăţire a livrărilor în acest an, relevă datele Agenţiei Internaţionale de Energie.

Statele Unite şi-au crescut de asemenea exporturile totale de gaze naturale lichefiate în acest an. Livrările au crescut cu 18% faţă de 2021.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ