Războiul dintre Rusia și Ucraina a creat un boom economic pentru Georgia

06 Nov. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Nov. 2022, 15:39 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică naţiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neaşteptat.

Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an. Motivul? Economia Georgiei înfloreşte în urma afluxului puternic de ruși cu bani care fug din calea conflictului militar provocat de Putin, informează Reuters.

Conform instituțiilor internaționale, această țară cu doar 3,7 milioane de locuitori, ce are ieşire la Marea Neagră, va înregistra o creştere viguroasă  a producţiei economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum.

Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munţii, pădurile şi văile vinului, va depăşi pieţe emergente precum Vietnam şi exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susţinuţi de preţurile ridicate ale ţiţeiului.

„Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine. Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporaţii. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta”, a mărturisit pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din ţară, TBC.

Potrivit statisticilor, în acest an, cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia. Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziţia faţă de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei.

Un al doilea val a venit după ce președintele Rusiei a anunţat mobilizarea la nivel naţional, la sfârşitul lunii septembrie. Rezultatul acestei situații? Deocamdată, economia Georgiei culege beneficiile, mai ales dacă ținem cont de faptul că rușii care fug de război vin însoţiţi de un val de bani.

Numai în perioada aprilie – septembrie, ruşii au transferat peste un miliard de dolari în Georgia, prin bănci sau servicii de transfer de bani, de cinci ori mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, potrivit băncii centrale din Georgia.

Acest flux de bani a contribuit la împingerea lariului georgian la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate dintre sosirile ruşilor provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, şi a instituţiilor media locale, ţinând cont de sondaje şi estimări ale cifrelor din industrie din Rusia, care au indicat un exod a zeci de mii de lucrători IT cu mobilitate ridicată, după invadarea Ucrainei.

În anul 2008, Georgia însăşi a purtat un scurt război cu Rusia, pentru Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii controlate de separatişti susţinuţi de ruşi.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău