Războiul dintre Rusia și Ucraina a creat un boom economic pentru Georgia

06 Nov. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Nov. 2022, 15:39 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică naţiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neaşteptat.

Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an. Motivul? Economia Georgiei înfloreşte în urma afluxului puternic de ruși cu bani care fug din calea conflictului militar provocat de Putin, informează Reuters.

Conform instituțiilor internaționale, această țară cu doar 3,7 milioane de locuitori, ce are ieşire la Marea Neagră, va înregistra o creştere viguroasă  a producţiei economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum.

Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munţii, pădurile şi văile vinului, va depăşi pieţe emergente precum Vietnam şi exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susţinuţi de preţurile ridicate ale ţiţeiului.

„Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine. Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporaţii. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta”, a mărturisit pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din ţară, TBC.

Potrivit statisticilor, în acest an, cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia. Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziţia faţă de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei.

Un al doilea val a venit după ce președintele Rusiei a anunţat mobilizarea la nivel naţional, la sfârşitul lunii septembrie. Rezultatul acestei situații? Deocamdată, economia Georgiei culege beneficiile, mai ales dacă ținem cont de faptul că rușii care fug de război vin însoţiţi de un val de bani.

Numai în perioada aprilie – septembrie, ruşii au transferat peste un miliard de dolari în Georgia, prin bănci sau servicii de transfer de bani, de cinci ori mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, potrivit băncii centrale din Georgia.

Acest flux de bani a contribuit la împingerea lariului georgian la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate dintre sosirile ruşilor provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, şi a instituţiilor media locale, ţinând cont de sondaje şi estimări ale cifrelor din industrie din Rusia, care au indicat un exod a zeci de mii de lucrători IT cu mobilitate ridicată, după invadarea Ucrainei.

În anul 2008, Georgia însăşi a purtat un scurt război cu Rusia, pentru Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii controlate de separatişti susţinuţi de ruşi.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău