Șiretlicul prin care o femeie din Moldova a reușit să câștige peste 120.000 de euro de la bătrâna de care avea grijă

06 Nov. 2022, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Nov. 2022, 15:15 // Actual //  Lupu Eduard

O badantă originară din Republica Moldova, care a asistat pe perioada pandemiei o bătrână de 87 de ani din Veneția, a înșelat-o pe aceasta cu suma de 127.000 de euro, bani pe care i-a primit în mai multe tranșe de-a lungul raportului de muncă.

Potrivit ziarului Il Gazzettino, citat de rotalianul, îngrijitoarea acuzată de înșelăciune se numește Lucia Cojocaru, are 40 de ani și a apărut vineri, 4 noiembrie 2022, în fața judecătorului penal Stefano Manduzio de la Tribunalul din Veneția.

Din cele relatate ieri în sala de judecată reiese că, odată ce au început perioada de lockdown în Italia, bătrâna n-a mai putut fi vizitată de singura sa rudă, fiica ei, care locuiește la Roma. Așadar, ea a fost nevoită să rămână la Veneția numai cu badanta moldoveancă, care a profitat de acest fapt pentru a înșela-o de bani.

Astfel, Cojocaru s-a plâns femeii de 87 de ani că soțul ei, de profesie medic, este ținut prizonier în Afghanistan și are nevoie de foarte mulți bani pentru a-l salva. Bătrâna a rămas impresionată de situația moldovencei și a fost de acord să o ajute cu sume de bani în mai multe tranșe, unele prin transferuri bancare, altele prin reîncărcări Postepay.

De asemenea, îngrijitoarea a rugat-o pe pensionara italiană să nu-i spună nimic fiicei sale de la Roma, iar aceasta din urmă a ascultat-o timp de câteva luni bune.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău