Războiul lui Putin a transformat lumea: Un oraș îndepărtat a devenit peste noapte ”noua Genevă” pentru Rusia

21 Iul. 2023, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2023, 08:16 // Actual //  bani.md

Războiul lui Putin din Ucraina, care a depășit borna celor 500 de zile, a transformat lumea în totalitate, provocând multiple crize financiare, energetice și alimentare.

O consecință a conflictului a făcut ca orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite să devină peste noapte ”noua Genevă” pentru comerțul cu petrol al Rusiei.

Când Elveția s-a alăturat sancțiunilor Occidentului împotriva Moscovei, o bucată din comerțul mondial cu petrol s-a mutat în Orientul Mijlociu, iar unii prevăd că va rămâne acolo, potrivit unei analize din Financial Times.

Timp de zeci de ani, orașul Geneva de pe malul lacului a fost casa multor comercianți care vindeau petrolul Rusiei consumatorilor din întreaga lume. Dar de când Elveția s-a alăturat embargoului impus Moscovei în urma invaziei Ucrainei, o mare parte din acest comerț s-a mutat în Dubai, oraș îndepărtat situat la mare distanță de Moscova (la 3.680 de kilometri) și în alte orașe din Emiratele Arabe Unite.

Companiile înregistrate în micul stat din Golf au cumpărat cel puțin 39 de milioane de tone de petrol rusesc în valoare de peste 17 miliarde de dolari între ianuarie și aprilie 2023 – aproximativ o treime din exporturile țării declarate la vamă în acea perioadă – conform documentației vamale rusești analizate de sursa citată.
O parte din petrolul respectiv a ajuns în Emiratele Arabe Unite, arată datele de urmărire a navelor, a ajuns în terminale de stocare în locuri precum Fujairah. Restul – aproximativ 90 la sută – nu a atins niciodată solul emiratean, în schimb, acesta a curs din porturile rusești direct către noi cumpărători din Asia, Africa și America de Sud, ca parte a uneia dintre cele mai mari redirecționări ale fluxurilor globale de energie din istorie.
Industria comerțului cu energie din Emiratele Arabe Unite era deja în creștere înainte de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. Dar conflictul și sancțiunile occidentale care l-au urmat au supraalimentat această creștere.

Dubaiul, noul univers al Rusiei pentru tranzacțiile cu petrol

Din primii 20 de comercianți de țiței rusești în primele patru luni ale anului, opt au fost înregistrați în Emiratele Arabe Unite, arată datele vamale. În produsele petroliere rafinate, cum ar fi motorina și păcură, dominația Emiratelor Arabe Unite a fost și mai mare, 10 dintre cei mai mari 20 de comercianți înregistrați în țară.

Boom-ul comercial a îmbogățit și mai mult națiunea, transferând miliarde de dolari din venituri suplimentare din petrol prin băncile sale și atrăgând zeci de noi companii în zonele sale de liber schimb.

Directorii caselor comerciale spun că Dubai, principalul centru comercial al Emiratelor Arabe Unite, reprezintă un amestec amețitor de entuziasm, competiție și suspiciune. „Dacă ești un comerciant de petrol, aici vrei să fii”, spune Matt Stanley, un fost comerciant și veteran în industrie de 20 de ani, care acum gestionează relațiile cu clienții din regiune pentru furnizorul de date Kpler. „Dubai este noua Geneva.”

Emiratele Arabe Unite, care iese din peninsula Arabică în Golful Oman, au fost un important centru comercial de secole, atrăgând comercianți care transportau mărfuri între Europa și Asia. În ultimii ani, a devenit o locație majoră de comerț pentru aur, diamante și mărfuri agricole, cum ar fi ceaiul și cafeaua, ajutată de infrastructura sa modernă de afaceri, de serviciile bancare și de reglementări ușoare.

Emiratele Arabe Unite sunt al optulea cel mai mare producător de petrol din lume, dar din punct de vedere istoric nu au fost o locație importantă de comercializare a petrolului.
Dubai Multi Commodities Centre, în cartierul strălucitor Jumeirah Lake Towers al orașului, este una dintre cele mai mari și mai de succes zone libere din Emiratele Arabe Unite. Este, fără îndoială, și noul centru al universului rusesc al comerțului cu petrol. Din cei 104 cumpărători de petrol rusesc enumerați în declarațiile vamale rusești în perioada ianuarie-aprilie, cel puțin 25 erau companii înregistrate în DMCC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău