Războiul lui Putin a transformat lumea: Un oraș îndepărtat a devenit peste noapte ”noua Genevă” pentru Rusia

21 Iul. 2023, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2023, 08:16 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin din Ucraina, care a depășit borna celor 500 de zile, a transformat lumea în totalitate, provocând multiple crize financiare, energetice și alimentare.

O consecință a conflictului a făcut ca orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite să devină peste noapte ”noua Genevă” pentru comerțul cu petrol al Rusiei.

Când Elveția s-a alăturat sancțiunilor Occidentului împotriva Moscovei, o bucată din comerțul mondial cu petrol s-a mutat în Orientul Mijlociu, iar unii prevăd că va rămâne acolo, potrivit unei analize din Financial Times.

Timp de zeci de ani, orașul Geneva de pe malul lacului a fost casa multor comercianți care vindeau petrolul Rusiei consumatorilor din întreaga lume. Dar de când Elveția s-a alăturat embargoului impus Moscovei în urma invaziei Ucrainei, o mare parte din acest comerț s-a mutat în Dubai, oraș îndepărtat situat la mare distanță de Moscova (la 3.680 de kilometri) și în alte orașe din Emiratele Arabe Unite.

Companiile înregistrate în micul stat din Golf au cumpărat cel puțin 39 de milioane de tone de petrol rusesc în valoare de peste 17 miliarde de dolari între ianuarie și aprilie 2023 – aproximativ o treime din exporturile țării declarate la vamă în acea perioadă – conform documentației vamale rusești analizate de sursa citată.
O parte din petrolul respectiv a ajuns în Emiratele Arabe Unite, arată datele de urmărire a navelor, a ajuns în terminale de stocare în locuri precum Fujairah. Restul – aproximativ 90 la sută – nu a atins niciodată solul emiratean, în schimb, acesta a curs din porturile rusești direct către noi cumpărători din Asia, Africa și America de Sud, ca parte a uneia dintre cele mai mari redirecționări ale fluxurilor globale de energie din istorie.
Industria comerțului cu energie din Emiratele Arabe Unite era deja în creștere înainte de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. Dar conflictul și sancțiunile occidentale care l-au urmat au supraalimentat această creștere.

Dubaiul, noul univers al Rusiei pentru tranzacțiile cu petrol

Din primii 20 de comercianți de țiței rusești în primele patru luni ale anului, opt au fost înregistrați în Emiratele Arabe Unite, arată datele vamale. În produsele petroliere rafinate, cum ar fi motorina și păcură, dominația Emiratelor Arabe Unite a fost și mai mare, 10 dintre cei mai mari 20 de comercianți înregistrați în țară.

Boom-ul comercial a îmbogățit și mai mult națiunea, transferând miliarde de dolari din venituri suplimentare din petrol prin băncile sale și atrăgând zeci de noi companii în zonele sale de liber schimb.

Directorii caselor comerciale spun că Dubai, principalul centru comercial al Emiratelor Arabe Unite, reprezintă un amestec amețitor de entuziasm, competiție și suspiciune. „Dacă ești un comerciant de petrol, aici vrei să fii”, spune Matt Stanley, un fost comerciant și veteran în industrie de 20 de ani, care acum gestionează relațiile cu clienții din regiune pentru furnizorul de date Kpler. „Dubai este noua Geneva.”

Emiratele Arabe Unite, care iese din peninsula Arabică în Golful Oman, au fost un important centru comercial de secole, atrăgând comercianți care transportau mărfuri între Europa și Asia. În ultimii ani, a devenit o locație majoră de comerț pentru aur, diamante și mărfuri agricole, cum ar fi ceaiul și cafeaua, ajutată de infrastructura sa modernă de afaceri, de serviciile bancare și de reglementări ușoare.

Emiratele Arabe Unite sunt al optulea cel mai mare producător de petrol din lume, dar din punct de vedere istoric nu au fost o locație importantă de comercializare a petrolului.
Dubai Multi Commodities Centre, în cartierul strălucitor Jumeirah Lake Towers al orașului, este una dintre cele mai mari și mai de succes zone libere din Emiratele Arabe Unite. Este, fără îndoială, și noul centru al universului rusesc al comerțului cu petrol. Din cei 104 cumpărători de petrol rusesc enumerați în declarațiile vamale rusești în perioada ianuarie-aprilie, cel puțin 25 erau companii înregistrate în DMCC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău