Războiul ruso-ucrainean loveşte în cele mai mari economii europene

14 Apr. 2022, 07:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2022, 07:17 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Franţei, a doua ca mărime din UE, încetineşte mai mult decât s-a estimat iniţial deoarece industria este frânată de preţurile mai mari ale energiei şi de blocajele tot mai severe de pe lanţurile de aprovizionare apărute după ce Rusia a invadat Ucraina, se arată într-o analiză a băncii centrale franceze.

Ucraina nu mai poate produce deoarece industria îi este atacată sau blocată de armata rusă, iar Rusia este izolată de sancţiunile internaţionale prin care Occidentul încearcă să o forţeze să înceteze războiul. Ambele state sunt principali exportatori de materii prime şi produse precum oţel şi cablaje pentru industria auto. Şocurile provocate de război se adaugă problemelor cauzate de pandemia de COVID-19, care a reizbucnit în China.

În Germania, cea mai mare economie europeană, principalele institute economice care consiliază guvernul au redus drastic într-o analiză comună estimarea de creştere pentru acest an de la 4,8% la 2,7% şi prognozează o inflaţie medie de 6,1% în 2022, cea mai mare din ultimele patru decenii.
Însă situaţia ar deveni mult mai gravă dacă în vreun fel sau altul Germania brusc nu mai primeşte energie rusească, arată studiul, citat de Bloomberg. Impactul economic ar fi de 220 de miliarde de euro în doi ani, echivalentul a 6,5% din PIB-ul anual. Rezultatul ar fi „o recesiune acută“.

Institutul DIW apreciază că economia poate supravieţui fără gaze ruseşti, care în prezent au o pondere de două treimi din importuri. Însă comunitatea de afaceri, cu legături puternice cu Rusia şi la Kremlin, preferă să avertizeze şi să se plângă.

Economia germană, puternic industrializată, se confruntă cu obstacole considerabile după ce războiul a dus la creşterea preţurilor energiei, perturbând în acelaşi timp lanţurile de aprovizionare care sufereau deja din cauza sincopelor provocate de pandemie.
Inflaţia a atins 7,6% în prima lună completă de război – cel mai ridicat nivel de după reunificarea ţării. Companiile sunt considerate deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei de gazele ruse.

Coaliţia de guvernământ a convenit săptămâna trecută asupra unui pachet de ajutor pentru afacerile în suferinţă, care include împrumuturi, garanţii pentru credite şi injecţii de capital şi este menit să ajute în special firmele energetice.

În Franţa, pe baza unui sondaj la care au participat 8.000 de firme şi companii, banca centrală estimează o creştere economică de doar 0,25% în primul trimestru al acestui an, faţă de cel anterior, jumătate din nivelul proiectat luna trecută. Ca şi în cazul Germaniei, business-ul francez se concentra puternic pe piaţa rusă. Însă Franţa nu este dependentă energetic de Rusia deoarece nu şi-a închis centralele nucleare. Oficialii bancii centrale au remarcat că economia franceză este într-o situaţie mai bună decât cele ale vecinilor.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău