Recesiunea economică bate la ușă. Prognoză sumbră pentru Moldova. Creștere de doar 1%

11 Mai 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2022, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

BERD și-a revizuit prognoza economică a Republicii Moldova de la 2% la 1% și a menținut-o la 3% pentru anul 2023.

Creșterea excepțional de puternică a PIB-ului Moldovei, de 13,9% în 2021, s-a datorat creșterii de două cifre a consumului gospodăriilor, care la rândul său a fost susținut de creșterea puternică a salariilor, a asistenței sociale și a remitențelor, precum și de redresarea cererii de export din lanțul valoric european al industriei auto.

Cu toate acestea, prețurile mai mari la alimente de la începutul anului 2021 și o triplare a prețurilor la gaze din octombrie 2021 au împins inflația de la aproape zero la începutul anului trecut la o rată anuală de 22,2% în martie 2022. Aceste evoluții au determinat Banca Națională a Moldovei să majoreze rata dobânzii de referință de la 3,65% pe an în iulie 2021 la 12,5% în martie 2022 și la 15,5% în mai 2022.

Prețurile ridicate la gaze au contribuit la deficitul de cont curent de 11,6% din PIB în 2021, determinând BNM să intervină pe piața valutară și reducând astfel activele din rezervele internaționale de la 4 miliarde de dolari în octombrie 2021 la 3,4 miliarde de dolari în martie 2022, dar acoperind încă aproximativ cinci luni de importuri.

BERD afirmă că subvențiile pentru energie acordate gospodăriilor și întreprinderilor pun presiune asupra finanțelor publice și elimină investițiile de stat. Se subliniază faptul că instituțiile fragile ale Moldovei se străduiesc să facă față afluxului de refugiați ucraineni și întreruperii comerțului din cauza războiului din Ucraina. Creșterile suplimentare recente ale prețurilor la energie și cereale vor continua să mențină inflația la un nivel ridicat.

Urmare a șocului negativ suferit de economia moldovenească, autoritățile au solicitat o finanțare sporită în cadrul unui nou program pe 40 de luni, care prevedea inițial 558 de milioane de dolari pentru această țară în cadrul mecanismelor ECF/EFF. Programul a fost aprobat în decembrie 2021. Experții BERD subliniază că asistența internațională va ajuta Moldova să atenueze unele probleme de finanțare imediate, dar riscurile de scădere din cauza inflației ridicate și a impactului războiului din Ucraina rămân semnificative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău