Recesiunea economică bate la ușă. Prognoză sumbră pentru Moldova. Creștere de doar 1%

11 Mai 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2022, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

BERD și-a revizuit prognoza economică a Republicii Moldova de la 2% la 1% și a menținut-o la 3% pentru anul 2023.

Creșterea excepțional de puternică a PIB-ului Moldovei, de 13,9% în 2021, s-a datorat creșterii de două cifre a consumului gospodăriilor, care la rândul său a fost susținut de creșterea puternică a salariilor, a asistenței sociale și a remitențelor, precum și de redresarea cererii de export din lanțul valoric european al industriei auto.

Cu toate acestea, prețurile mai mari la alimente de la începutul anului 2021 și o triplare a prețurilor la gaze din octombrie 2021 au împins inflația de la aproape zero la începutul anului trecut la o rată anuală de 22,2% în martie 2022. Aceste evoluții au determinat Banca Națională a Moldovei să majoreze rata dobânzii de referință de la 3,65% pe an în iulie 2021 la 12,5% în martie 2022 și la 15,5% în mai 2022.

Prețurile ridicate la gaze au contribuit la deficitul de cont curent de 11,6% din PIB în 2021, determinând BNM să intervină pe piața valutară și reducând astfel activele din rezervele internaționale de la 4 miliarde de dolari în octombrie 2021 la 3,4 miliarde de dolari în martie 2022, dar acoperind încă aproximativ cinci luni de importuri.

BERD afirmă că subvențiile pentru energie acordate gospodăriilor și întreprinderilor pun presiune asupra finanțelor publice și elimină investițiile de stat. Se subliniază faptul că instituțiile fragile ale Moldovei se străduiesc să facă față afluxului de refugiați ucraineni și întreruperii comerțului din cauza războiului din Ucraina. Creșterile suplimentare recente ale prețurilor la energie și cereale vor continua să mențină inflația la un nivel ridicat.

Urmare a șocului negativ suferit de economia moldovenească, autoritățile au solicitat o finanțare sporită în cadrul unui nou program pe 40 de luni, care prevedea inițial 558 de milioane de dolari pentru această țară în cadrul mecanismelor ECF/EFF. Programul a fost aprobat în decembrie 2021. Experții BERD subliniază că asistența internațională va ajuta Moldova să atenueze unele probleme de finanțare imediate, dar riscurile de scădere din cauza inflației ridicate și a impactului războiului din Ucraina rămân semnificative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău