RECORD istoric: Cum a ajuns Moldova dependentă de mărfurile și alimentele din străinătate

19 Oct. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2021, 09:30 // Actual //  bani.md

În luna august 2021 valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde USD în creștere cu 1,1 miliarde USD față de 2020. Iar până la sfârșitul anului  importurile ușor vor trece de 7 miliarde USD – nivel record pentru Republica Moldova.

”Creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în 2021, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de: volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Creșterea consumului populației se vede și-n încasările bugetului public din TVA, care în acest an vor crește fără precedent cu peste 5 miliarde lei. În 2020 încasările din TVA au cunoscut o ușoară scădere datorită crizei economice, însă incomparabil cu căderea puternică din 2009. Restabilirea din acest an este peste așteptările noastre, consumul oficial al populației va crește cu cel puțin 35 miliarde lei, sau peste 30%, cea ce este maxima din ultimii 15 ani. O creștere similară a consumului și respectiv a încasărilor bugetare a fost înregistrat ultima dată în 2006.

Fostul deputat Alexandru Slusari susține că modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală  ucide producătoriii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discount-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Potrivit lui Slusari, guvernarea. din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici  măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO