Record! Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume

27 Mai 2024, 17:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 17:59 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, este pe cale să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, în condițiile în care legislatorii urmăresc să obțină un vot pentru prelungirea mandatului până la sfârșitul lunii iunie, potrivit surselor Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la mai puțin de un an după prăbușirea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a fost în funcție timp de peste trei decenii, cu excepția unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 și 2000.

În vârstă de 74 de ani are sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcție pentru încă un mandat, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile care au cerut să nu fie identificate, deoarece deliberările nu au fost publice. Votul privind comisia de stabilire a tarifelor din România, formată din nouă membri, va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au precizat aceștia.

Isărescu nu a confirmat candidatura sa pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deși a spus că va accepta o invitație în cazul în care parlamentul îl va susține. Guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. El a redus așteptările privind reducerea rapidă a ratei dobânzii, îndemnând guvernul să limiteze deficitul bugetar estimat la 5% din producția economică în acest an.

Factorii de decizie de la București au menținut în mod neașteptat rata dobânzii de referință la 7% pe 13 mai, sfidând așteptările majorității economiștilor intervievați pentru o reducere cu 25 de puncte de bază.

Ca parte a votului parlamentar privind panoul, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit surselor Bloomberg. Ionuț Dumitru, fost economist-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al consiliului fiscal, are susținerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au spus aceștia.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administrație, precum Cristian Popa și Csaba Balint, vor avea probabil și ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, au spus sursele Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău