Record! Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume

27 Mai 2024, 17:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
27 Mai 2024, 17:59 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, este pe cale să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, în condițiile în care legislatorii urmăresc să obțină un vot pentru prelungirea mandatului până la sfârșitul lunii iunie, potrivit surselor Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la mai puțin de un an după prăbușirea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a fost în funcție timp de peste trei decenii, cu excepția unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 și 2000.

În vârstă de 74 de ani are sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcție pentru încă un mandat, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile care au cerut să nu fie identificate, deoarece deliberările nu au fost publice. Votul privind comisia de stabilire a tarifelor din România, formată din nouă membri, va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au precizat aceștia.

Isărescu nu a confirmat candidatura sa pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deși a spus că va accepta o invitație în cazul în care parlamentul îl va susține. Guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. El a redus așteptările privind reducerea rapidă a ratei dobânzii, îndemnând guvernul să limiteze deficitul bugetar estimat la 5% din producția economică în acest an.

Factorii de decizie de la București au menținut în mod neașteptat rata dobânzii de referință la 7% pe 13 mai, sfidând așteptările majorității economiștilor intervievați pentru o reducere cu 25 de puncte de bază.

Ca parte a votului parlamentar privind panoul, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit surselor Bloomberg. Ionuț Dumitru, fost economist-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al consiliului fiscal, are susținerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au spus aceștia.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administrație, precum Cristian Popa și Csaba Balint, vor avea probabil și ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, au spus sursele Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO