Regele îngrăşămintelor şi al cărbunelui din Rusia a rămas fără iaht

12 Mart. 2022, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mart. 2022, 16:46 // Actual //  bani.md

Andrei Melnichenko, regele îngrăşămintelor şi la cărbunelui, născut în 1972, este unul dintre cei mai tineri miliardari ruşi, iar UE l-a inclus în noile sancţiuni, deoarece „este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin”.

Andrei Igorevic Melnichenko este astăzi este unul dintre cei mai bogaţi şi tineri oligarhi. Este proprietarul celei mai mari ambarcaţiuni cu vele din lume, Sy/A, proiectată de Philippe Stark şi confiscat în ultimele ore în portul Trieste ca urmare a aplicării sancţiunilor pentru războiul din Ucraina.

Printre bunurile sale, pe care le împarte cu fosta soţie, modelul Aleksandra, cu origini sârbeşti, căsătorită la o nuntă care a costat 35 de milioane de dolari în care au cântat Whitney Houston şi Christina Aguilera, se numără şi doi Nuferi de Monet şi o colecţie „inestimabilă” de mobilier.

Pe lângă un iaht cu motor dublu faţă de cel confiscat, proiectat tot de Philippe Stark: My/A.

Melnichenko urmat cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii de Stat din Moscova; fiu a doi profesori, primise o bursă integrală, pentru merit. Simţind vântul însă, a renunţat imediat la studiile de fizică, pentru a deschide împreună cu doi colegi de clasă un lanţ de schimbători şi magazine de calculatoare.

Cum şi-a făcut banii

După primii 50.000 de dolari făcuţi ca profit, cei trei au solicitat şi au primit licenţă pentru a opera afacerile bancare şi au fondat banca Mdm, care a devenit în scurt timp una dintre cele mai mari bănci comerciale şi de investiţii din Rusia.

MDM se extinde prin achiziţionarea de bănci regionale, până la începutul anilor 2000. A revenit la universitate, absolvind Finanţe în 1997.

Punctul de cotitură a venit în 2000, când Melnichenko a transformat o parte a Mdm în Mdm Group, un gigant al investiţiilor industriale în trei sectoare: producţia de gazoducte, cărbune şi îngrăşăminte. O face prin achiziţionarea a aproximativ 50 de companii aflate în dizgraţie, în special din sectorul energetic şi minier.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ