Regretele lui Spînu: Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică

01 Nov. 2021, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Nov. 2021, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu regretă că de la obținerea independenței autoritățile Republicii Moldova, care s-au perindat la guvernare, nu au făcut nimic pentru a consolida securitatea energetică a țării. „Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică”.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova își va consolida securitatea energetică.

În situație de criză am obținut condiții avantajoase pentru Republica Moldova și un termen de un an să ne facem tema de acasă și să fim mai pregătiți anul viitor”, a spus ministrul care s-a referit la semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom.

În opinia ministrului, Republica Moldova va recroi harta energetică. Vor fi dezvoltate alternative de aprovizionare cu resurse energetice, dar și mai multe interconectări. „Vom face rezerve de gaz în Ucraina și România când prețul este mic”.

În prezent, autoritățile Republicii Moldova lucrează la proiectul de interconectare energetică cu România, linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de circa 260 milioane euro, acesta fiind cel mai mare și costisitor proiect energetic inițiat de Republica Moldova în anii independenței.

Finanțarea este asigurată prin linii de creditare în valoare de peste 220 milioane euro, inclusiv câte 80 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), 61 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și un grant de circa 40 milioane euro din partea Uniunea Europeană.

Acordurile de creditare au fost negociate încă în anul 2017, dar ratificate de Guvern și Parlament abia în anii 2018-2019.

Totuși, banii nu au putut fi accesați de întreprinderea Moldelectrica, din cauza unor prevederi din legislația moldovenească. Abia în iunie 2020, după ce au fost efectuate unele modificări în legislație, a putut fi lansată licitația.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica, în perioada 2019 – 2024, care anterior a promis că o va realiza până în 2022.

Investiția va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice, care se estimează că va crește în următorii ani.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău