Regulile de intrare în Moldova au fost schimbate. Cine poate să nu stea în carantină și ce excepții sunt aplicate

18 Iul. 2021, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Iul. 2021, 13:41 // Actual //  Otilia Cotruța

Comisia Națională de Sănătate Publică a introdus noi restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului. Regulile vor intra în vigoare pe 19 iulie și se referă în principal la intrarea în țară.

Conform noilor reguli, cei care intră în Moldova cu avionul, autobuzul sau trenul trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Documentul trebuie să fie în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Cei care nu au testul trebuie să petreacă două săptămâni în carantină. Acest lucru se aplică chiar și acelor călători care au petrecut ultimele două săptămâni în țările din zona verde, cu rate de infecție scăzute.

Cei care vor fi izolați vor fi obligați să completeze un card epidemiologic și să semneze o declarație de responsabilitate personală pentru respectarea carantinei în următoarele două săptămâni.

Lista țărilor din zonele verzi și roșii ar trebui întocmită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul va fi actualizat în fiecare vineri și va intra în vigoare luni.

Comisia a identificat, de asemenea, excepții de la noile reguli.

Excepțiile se referă la cei care sosesc din zona verde, care pot furniza un document de vaccinare completă, după care au trecut cel puțin 14 zile, în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, copii sub șase ani, studenți care merg la examene sau la studii, minori însoțiți de adulți vaccinați, echipaje de zboruri internaționale de pasageri, precum și șoferi de camioane, oficiali de frontieră, deținătorii pașapoartelor diplomatice, cei care călătoresc în tranzit și alte categorii. De asemenea, toate aceste persoane nu ar trebui să prezinte simptome de coronavirus.

Mai mult, cei care provin din țările din zona roșie trebuie să fie auto-izolați timp de două săptămâni. Dar există și aici excepții. Cei care nu au simptome de coronavirus și au un certificat de vaccinare completă pot să nu stea în carantină. Acest lucru se aplică și copiilor sub șase ani, copiilor de la șase la 18 ani care au un test de coronavirus negativ, celor care au avut COVID-19 și pot oferi un test de anticorpi care are cel puțin 90 de zile. În plus, carantina nu este necesară pentru cei care tranzitează Moldova.

Cei care au petrecut deja șapte zile în carantină și nu au contractat coronavirus pot face un test COVID-19 și, dacă este negativ, pot ieși din autoizolare.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală