Reinvent Moldova 2.0 – Platforma mediatică a grupului de presă Realitatea. „Suntem diverși și asta e puterea noastră”

28 Apr. 2023, 22:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 22:03 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul aniversării a 9 ani de activitate, grupul de presă Realitatea a lansat platforma mediatică Reinvent Moldova 2.0 – un tribut pentru patria noastră, care va folosi multiple instrumente de comunicare și analiză. Primul eveniment s-a desfășurat pe 27 aprilie.

Persoane din diverse domenii s-au adunat pentru a vorbi despre Moldova viitorului, eficientă, competitivă și sustenabilă. Francesca Bonelli, Igor Șarov, Diana Boico, Sergiu Scobioală, Roman Burlaca, Luciano Scambiato Licciardi, Olesea Galușca și Tatiana Puiu au relatat cum văd ei „reinventarea” țării.

Francesca Bonelli, reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Moldova: „Solidaritatea aduce oportunități”

Am văzut solidaritate enormă în Moldova. Sunteți minunați. Această solidaritate aduce oportunități pentru Moldova. Ați demonstrat omenie, empatie fabuloasă. Este important ca economia să fie puternică, țara să aibă resurse, dar bogăția statului nu înseamnă doar economie. Cred că Moldova trebuie crescută, apoi reinventată. Cred că Moldova trebuie răsplătită pentru solidaritatea pe care a demonstrat-o și că a pus pe harta cooperării internaționale capacitățile sale, iar potențialul său trebuie capitalizat.

Igor Șarov, rectorul USM: „Educația suntem noi”

Importanţa educaţiei nu poate fi subestimată. Educația suntem noi. Totul depinde noi. Nu trebuie  să lăsăm la cheremul politicienilor. Oferirea unor condiții mai bune pentru cercetători este una dintre prioritățile noastre. Văd viitorul științei în Republica Moldova în context european. Limba și identitatea comună cu România ne oferă aceste posibilități.

Roman Burlaca, CEO BR Media Group: „O să fac eforturi ca să nu mai plece tinerii”

În doresc tare mult ca în 2030 Moldova să își confirme statul de țară nu doar primitoare, înțelegătoare, dar și de o țară care poate să vină cu plus valoare la tot ce înseamnă produse, creație. Îmi doresc și o să fac eforturi ca să nu mai plece tinerii, să dezvoltăm chestii acasă, pentru că așa putem să avem viitor frumos, să ne confirmăm valoarea.

Sergiu Scobioală, producătorul grupului de presă Realitatea: „Lumea vrea lucruri originale, locale. Nu trebuie să copiem”

Trebuie să ne acceptăm cum suntem. Suntem o nație care ne reinventăm. Suntem la început. În 12 ani de televiziune am realizat multe vise ale altor oameni. E necesar să oferi suport, să muncești, să-i ajuți. Ceea ce vreau să fac eu, vreau să le mulțumesc celor care m-au ajutat să cresc. Dacă e să vorbim acum despre film, există problemă la export. Nu știm să ne exportăm produsele.

Lumea vrea lucruri originale, locale. Nu trebuie să copiem. Care este proiectul nostru de țară? Ce putem să arătăm lumii? Să nu uităm trecutul, să vedem care sunt tradițiile, valorile pe care vrem să le transmitem.

Diana Boico, founder of Indigo group of agencies: „Ce ar fi dacă fiecare dintre noi nu ar omorî ideile din start?”

În multe dintre situațiile şi evoluția afacerii, nu ne-am pus limite în gândire. Am mers pe soluții care nu sunt evidente. Am stimulat cu orice posibilitate abordarea creativă a subiectelor oricăror proiecte.

Ce ar fi dacă fiecare, în domeniul său, în ograda sa, nu ar omorî ideile din start. Acesta a fost parcursul meu personal în viaţă şi o recunosc. Asta mi-aş dori să văd la nivel de țară, pe viitor.

Tatiana Puiu, reprezentanta Freedon House: „M-aș focusa pe o Moldovă protejată împotriva sărăciei”

M-aș focusa pe o Moldovă care este protejată împotriva sărăciei și excluderii sociale, cu asistență socială și medicală adecvată, cu minori protejați împotriva pericolelor fizice și morale, cu persoanele vârstnice ajutate să fie membri activi ai comunității și cu incluziune.

Luciano Scambiato Licciardi, EEAS-Chișinău, EU Delegation: „Diaspora trebuie să aibă oportunități ca să revină”

Trebuie să investim acum în viitoarele generații, apoi vor îmbătrâni. Diaspora trebuie să aibă oportunități ca să revină.

Moldova este țara lui Eugen Doga și a trupei Zdob și Zdub. Să aveți succes pentru a o reinventa.

Olesea Galușca, Innovate Moldova: „Moldova este națiune creativă”

Avem talent, avem și cifre – 220 de companii în industrii creative, 9000 de joburi, 3000 de liberi profesioniști. Avem infrastructură. Se cere legislație. Se cere Moldova Creativă – un plan național de dezvoltare care este la avizare. Sperăm că va fi votat.

Avem produse pe care le vindem, le exportăm. Avem potențial și aș vrea să putem spune cu tăria că Moldova este națiune creativă și știm să spunem  nu doar povești.

Dumitru Țîra, fondatorul grupului de presă Realitatea: „Suntem diverși și asta ne face puternici”

Moldova are viitor. Acest eveniment se întâmplă pentru noi, pentru copii noștri și pentru tot ce ne așteaptă. Suntem diverși și aste  puterea noastră.

Reinvent Moldova 2.0 este o platformă mediatică deschisă, lansată de grupul de presă Realitatea, care vizează transformarea și modernizarea Republicii Moldova.

Grupul de presă Realitatea a apărut în 2014, din visul a șapte jurnaliști de a produce schimbare în filosofia informațiilor. „Lumea Realitatea” este un produs de utilitate publică și un instrument puternic de modernizare a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău