Relațiile UE cu Putin s-au rupt definitiv. Ursula von der Leyen exclude orice normalizare în perioada următoare

25 Iun. 2022, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 08:19 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin rămâne o persoană nefrecventabilă pentru Uniunea Europeană după războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Oficialii de la Bruxelles refuză orice tentativă de normalizare a relațiilor cu actuala putere din Rusia. De altfel, nici Moscova nu crede că relațiile cu statele blocului comunitar se vor normaliza într-un viitor previzibil. Dimpotrivă, acestea vor rămâne înghețate pe termen lung.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană nu poate să aibă relații normale cu Vladimir Putin după ce acesta a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Oficialul de la Bruxelles îl acuză pe Putin de crimă și spune că acesta va trebui să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat.

„Putin este omul pe a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. Este un criminal și trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. Să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat”, a spus Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene a reamintit că blocul comunitar a introdus deja șase pachete de sancțiuni care subminează economia Rusiei, din ce în ce mai profund.

„Prin urmare, ne este imposibil să revenim la relatii normale cu Putin”, a subliniat oficialul european.

La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a aprobat în cele din urmă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta prevede inclusiv impunerea unui embargo asupra petrolului și deconectarea Sberbank de la SWIFT. Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut să facă concesii teritoriale pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin „să scape cu fața curată” din război.

Nici ministrul rus de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, nu crede că Uniunea Europeană și Rusia vor ajunge la o normalizare a relațiilor în viitorul apropiat și nici pe termen lung.

„Avem puţine iluzii că ofensiva actuală antirusă a UE va dispărea cumva sau se va schimba în viitorul previzibil şi – ca să fiu sincer – pe termen lung”, a declarat Serghei Lavrov cu prilejul unei vizite pe care a efectuat-o în Azerbaidjan.

În acest context, el a comparat situația actuală cu cea dinainte de Al Doilea Război Mondial. El a comparat Uniunea Europeană și NATO cu Germania nazistă. El a făcut o declarație în care a afirmat că cele două organizații se pregătesc de război cu Rusia.

„Acum UE, împreună cu NATO, creează împreună o coaliţie atât de modernă pentru o luptă şi în cele din urmă un război cu Federaţia Rusă. Vom urmări toate aceste lucruri îndeaproape”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Kremlin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul de motorină exportat zilnic de Rusia a scăzut cu 28% în primele 20 de zile din septembrie, înainte ca guvernul rus să anunţe interzicerea livrărilor de carburant peste hotare, în încercarea de a ţine sub control preţurile pe piaţa internă.

Companiile petroliere din Rusia au exportat, în medie, 65.700 de tone de motorină pe zi, în perioada 1-20 septembrie pe calea ferată sau prin porturile maritime, indică surse din apropierea acestei decizii. În luna august exporturile de motorină ale Rusiei s-au situat, în medie, la 91.800 de tone pe zi, notează Agerpres.

Rusia este cel mai mare exportator de motorină la nivel mondial. Impunerea embargoului a surprins pieţele mondiale săptămâna trecută. Guvernul de la Moscova a decis o interdicţie temporară a exporturilor de motorină, în încercarea de a ţine sub control preţurile care au explodat pe piaţa internă.

Sunt prevăzute unele excepţii de la embargou, precum livrările pentru parteneri comerciali din fostele republici sovietice, livrările în scop umanitar şi livrările care au deja documente de încărcare şi au fost acceptate de operatorii Transneft PJSC Russian Railways JSC.

Embargoul a intrat în vigoare pe 21 septembrie şi nu a există nicio dată precisă la care ar urma să expire.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău