Repetenții punctualității pe Aeroportul Chișinău: HiSky și Wizz Air conduc clasamentul

14 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Compania aeriană HiSky s-a clasat pe primul loc în topul întârzierilor la aterizare, cu peste 50% dintre zboruri operate cu întârziere, în timp ce Wizz Air a înregistrat cea mai slabă punctualitate la decolare, cu 70% dintre zboruri întârziate. Datele provin dintr-o analiză realizată de IPRE pentru perioada ianuarie-decembrie 2024.

Printre companiile aeriene cu o punctualitate scăzută la decolare se numără și Pegasus, Turkish Airlines, LOT și Austrian Airlines, unde ponderea zborurilor operate cu întârziere a variat între 50% și 60%.

În perioada analizată, au fost monitorizate aproximativ 15.000 de zboruri operate pe Aeroportul Internațional Chișinău. Performanțele arată că:

  • 65,3% dintre zboruri au aterizat la timp.
  • 58,4% dintre zboruri au decolat la timp.

Cea mai bună performanță s-a înregistrat în luna martie, când aproape 78% dintre zboruri au fost punctuale, atât la aterizare, cât și la decolare. În schimb, luna iulie a adus cele mai multe întârzieri, cu doar 45,8% dintre zboruri aterizând la timp și 38,5% decolând punctual.

Destinațiile cele mai populare în 2024 au fost Istanbul (12,7%), Antalya (12,0%), București (8,4%), Londra (7,0%), Varșovia (5,3%), Sharm El-Sheikh (5,2%), Tel Aviv (4,4%) și Viena (4,0%).

În ceea ce privește operatorii aerieni:

  • Fly One a realizat 31% dintre zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
  • HiSky a efectuat 20% dintre zboruri.
  • Turkish Airlines (10%), Wizz Air (7%) și TAROM (6%) completează topul.

Wizz Air a înregistrat o creștere semnificativă a zborurilor operate în luna decembrie 2024, ajungând la o cotă de 17%, ceea ce indică o competiție intensificată pentru anul 2025.

La aterizare, cele mai punctuale companii au fost:

  • Turkish Airlines (78,9%),
  • TAROM (76,7%),
  • LOT Polish Airlines (74,5%).

La decolare, topul punctualității a fost dominat de:

  • TAROM (69,2%),
  • HiSky (63,6%),
  • Fly One (62,5%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Ian. 2025, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

Administrația Biden face ultimele eforturi pentru a convinge aliații europeni să utilizeze aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele rusești înghețate, ca mijloc de a spori presiunea asupra Moscovei. Echipa lui Donald Trump, care va prelua Casa Albă în curând, sprijină această inițiativă.

Potrivit unor oficiali din administrația Biden, planul presupune transferarea activelor rusești pe un cont escrow, iar accesul la aceste fonduri va fi permis doar în cadrul unui acord de pace cu Ucraina. Belgia, unde sunt depozitate circa 190 de miliarde de euro din rezervele rusești în Euroclear, joacă un rol central în discuții.

Un înalt oficial american a explicat că acest pas ar transmite un mesaj clar Moscovei: „Dacă vreți să vă recuperați banii, va trebui să negociați.” Echipa Biden a discutat ideea cu consilierii lui Trump, inclusiv senatorul Marco Rubio și congresmanul Mike Waltz, nominalizați pentru funcțiile de secretar de stat și consilier pentru securitate națională în viitoarea administrație. notează CNN.

Echipa lui Trump sprijină în mare parte strategia, considerând că confiscarea fondurilor poate oferi un stimulent suplimentar pentru Rusia să accepte negocierile. Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului din Ucraina „într-o zi”, însă recent a extins termenul la șase luni.

Washingtonul face presiuni de mai bine de un an asupra Uniunii Europene pentru a folosi rezervele rusești în sprijinul Ucrainei. Totuși, liderii europeni sunt reticenți, considerând că o astfel de acțiune ar încălca normele internaționale și ar submina încrederea în euro.

Până în prezent, G7 a convenit să ofere Ucrainei împrumuturi garantate de viitoarele venituri din rezervele înghețate, însă scepticismul privind confiscarea integrală persistă. Acest lucru rămâne valabil și pentru propunerea recentă a Washingtonului, ceea ce face puțin probabilă atingerea unui consens înainte de tranziția de putere la Casa Albă.

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că administrația Biden lucrează pentru a consolida poziția viitoarei administrații Trump, astfel încât negocierile de pace să fie inițiate „dintr-o poziție de forță”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală