Reprezentantul lui Putin, „fiert” în direct într-un interviu la televiziunea australiană devenit viral

22 Mart. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2023, 06:54 // Actual //  bani.md

Ambasadorul rus în Australia, Alexei Pavlovski, a rămas fără cuvinte după ce o jurnalistă i-a adresat o întrebare directă chiar în debutul unui interviu difuzat la canalul de televiziune ABC Australia, moment devenit viral pe internet.

Jurnalista Sarah Ferguson l-a întrebat pe diplomatul rus cum reușește „să se suporte” în postura oficială de „reprezentant al regimului dictatorial al lui Vladimir Putin”.

„Domnule ambasador, vă aflați aici, în Australia, unde vă bucurați de toate beneficiile unei societăți deschise”, a declarat în debutul interviului jurnalista Sarah Ferguson. „Cum vă suportați în postura de reprezentant al regimului opresiv și dictatorial al lui Vladimir Putin?”, a fost prima întrebare adresată lui Alexei Pavlovski.

Întrebarea l-a făcut pe oficialul rus să izbucnească în râs.

„Vi se pare amuzant?”, a întrebat jurnalista australiană.

„Mi se pare amuzant felul în care ați început interviul”, a răspuns Alexei Pavlovski.
„E o întrebare directă”, a replicat Sarah Fergusson.

„Prea directă”, a spus reprezentantul Federației Ruse în Australia, care a adăugat că se aștepta la întrebări „substanțiale” legate de politica Moscovei.

În cele din urmă, oficialul Moscovei a spus că nu a avut niciodată probleme legate de traiul în Rusia.

„N-am avut niciodată probleme cu trăitul în țara mea. Am trăit acolo 13 ani înainte de a fi numit ambasador. Niciodată nu am avut impresia că aș trăi într-o societate autoritară”, a spus ambasadorul rus.

Ulterior, Sarah Ferguson a făcut referire la afirmațiile reprezentantului lui Putin, care declarase că poporul ausstralian „a fost spălat pe creier” pentru a ajuta Ucraina împotriva Rusiei. „Invazia Rusiei în Ucraina a fost o acțiune criminală, iar armata rusă a terorizat civilii ucraineni. Pricepeți că nu e nevoie să fii spălat pe creier pentru a înțelege așa ceva?”, a spus Ferguson.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO