Republica Moldova se regăsește în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți din Europa

16 Ian. 2023, 12:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Ian. 2023, 12:23 // Au Bani //  MD Bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat prețul carburanților pentru data de 17 ianuarie 2022. Benzina și motorina își continuă tendința de scumpire. Chiar și așa, Republica Moldova se regăsește în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european.

Pentru ziua de mâine, 17 ianuarie 2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

– 24,20 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+17 bani);
– 23,94 lei/litru – pentru motorina standard (+13 bani).

Potrivit ANRE, creșterea prețurilor la carburanți este cauzată în special de creșterea cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022.

Statisticele publicate de către globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău