Revizuirea TVA pentru anul viitor. Ce produse s-ar putea ieftini

21 Sept. 2021, 09:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
21 Sept. 2021, 09:51 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Taxa cu Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi revizuită pentru produsele alimentare, potrivit propunerilor pentru proiectul de politică fiscală pentru 2022 înaintate de Camera Americană de Comerț din Moldova.

Experiența statelor UE, arată că statele comunitare au stabilit o cotă uniformă redusă de TVA pentru toate produsele alimentare.

În același timp, Directiva 2006/112/CE recomandă statelor membre UE să aplice tarife reduse pentru produsele alimentare, inclusiv băuturile (altele decât băuturile alcoolice) destinate consumului uman și animal; precum și animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod obișnuit în prepararea alimentelor; alimente utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele; pentru furnizarea de bunuri și furnizarea de servicii utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, cum ar fi utilaje sau clădiri.

Mărimea cotei TVA la produsele alimentare din diferite țări diferă – de la 3% la 18%, iar media în UE este de 9%. În același timp, în unele țări din UE astfel de produse sunt complet scutite de TVA (0%). De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2021, cota TVA pentru produsele agricole din Marea Britanie, Irlanda și Malta era de 0%, în Luxemburg – 3%, în Spania – și Italia – 4%, în Croația și Polonia – 5%, în Franța – 5, 5%, în Olanda – 6%, în Germania – 7%, din România – 9%, în Cehia, Austria, Finlanda – 10%, în Suedia – 12%, Portugalia și Grecia – 13%.

TVA în Republica Moldova este de 20%. O cotă redusă de 8% se aplică pâinii și produselor de panificație, pentru produsele zootehnice, animale în greutate vie, culturilor și produselor horticole în formă naturală, produse, importate și/sau furnizate în teritoriu, producerea zahărului din sfeclă de zahăr, importate și/sau furnizate pe teritoriul Moldovei. Pentru alimente și/sau băuturi, cu excepția produselor alcoolice, preparate sau nepregătite pentru consumul uman, împreună cu serviciile conexe care permit consumul imediat al acestora, desfășurate în cadrul activităților clasificate în secțiunea I a Clasificatorului de activități economice din Moldova, se aplică cota TVA de 12%.

Economiștii susțin că reducerea TVA, în cazul în care propunerea va fi acceptată, nu e obligatoriu că va influența și prețul. Totul rămâne la discreția comercianților.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie