Revoluție în transportul moldovenesc! Se schimbă codul ce reglementează activitatea

22 Nov. 2023, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2023, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un demers amplu de reformă în domeniul transportului rutier, autoritățile anunță eliminarea limitărilor de oră la nivel internațional și reducerea intervalului de plecare pentru cursele naționale la doar 15 minute. Această schimbare marcantă este menită să faciliteze intrarea pe piață a noi operatori de transport și să ofere o flexibilitate sporită în oferirea serviciilor de călătorie.

Președintele Comisiei economie buget și finanțe, Radu Marian, susține că aceste modificări vor permite primăriilor și primarilor să joace un rol activ în furnizarea de servicii de transport local. Astfel, autoritățile locale vor avea posibilitatea de a iniția deschiderea și modificarea curselor regulate în funcție de nevoile comunității, având informații actualizate despre fluxul de locuitori.

Printre alte măsuri anunțate se numără eliminarea foii de parcurs și a unor documente necesare la bord, precum informația privind inspecția tehnică și certificatele de competență profesională, pentru a reduce birocrația și a eficientiza procesele administrative.

O altă inițiativă importantă este fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier. Până la sfârșitul anului 2024, se va impune fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie, care va fi emis sub forma bonurilor fiscale sau a documentelor electronice. Această măsură are scopul de a spori transparența și de a combate practicile ilegale.

În ceea ce privește eliberarea autorizațiilor, se propune un termen inițial de 8 ani, după care operatorii de transport auto vor putea să activeze încă 4 ani, dacă îndeplinesc criteriile stabilite de Guvern. Această abordare are ca scop să echilibreze piața și să încurajeze o competiție sănătoasă.

Cu toate aceste reforme, oficialii recunosc posibile opoziții din partea unor transportatori care își doresc menținerea pozițiilor dominante pe piață. Cu toate acestea, autoritățile subliniază că obiectivul principal este apărarea interesului public și promovarea unui mediu concurențial echitabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău