Rezidenții MITP, îndemnați să participe la Moldova Innovation Awards 2023. Au șansa să-și prezinte serviciile

25 Mai 2023, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:02 // Actual //  Lupu Eduard

Antreprenorii din industriile tech și creativă au șansa de a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare în cadrul concursului Moldova Innovation Awards 2023 (MIA), organizat în premieră în țara noastră. Concursul, lansat de Moldova Innovation Technology Park, recunoaşte şi promovează produse, servicii şi iniţiative digitale remarcabile ale companiilor locale de tehnologie, fiind o rampă de lansare pentru inovaţiile moldoveneşti pe scena mondială. Participarea la concurs este complet gratuită, iar cele mai bune inovații create în industria locală a tehnologiei informației vor fi premiate.

La prima ediție a Moldova Innovation Awards pot participa doar rezidenții MITP, care reprezintă cea mai mare comunitate antreprenorială în domeniul tech la nivel local și internațional, reunind peste 1.400 de companii și 19.000 de angajați.
Toți doritorii se pot înscrie aici, procedura de depunere a cererii fiind extrem de simplă. Cei interesați ar trebui însă să se grăbească, întrucât termenul limită de înscriere la concurs este 30 mai.

Premiile sunt împărţite în cinci categorii, fiecare evidenţiind un domeniu specific de realizare: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului.

Concursul se desfășoară în cinci etape, în perioada 10 mai-15 iunie, iar fiecare categorie va avea câte un câștigător ales de un juriu internațional. Printre membrii juriului se numără:

 1. Angelos Angelou – Founder & CEO at AngelouEconomics & International Accelerator, USA
 2. Ion Sturza – President Fribourg Capital, Romania
 3. Manisha Arial – Global Lead for  Digital Development at Chemonics International, USA
 4. Mateusz Majewski – Area Vice President South Eastern Europe at UiPath, Poland
 5. Rick Rasmussen – Industry Fellow for the Sutardja Center for Entrepreneurship and Technology, University of California, Berkeley, USA
 6. Vasile Tofan – Senior partner at Horizon Capital, Moldova & Ukraine
 7. Victor Guzun – Digitization Policy Expert, Moldova & Estonia
 8. Vitalie Eșanu – Founder & CTO at Soofragio, Moldova

„Rezidenții MITP trebuie să se înregistreze la această competiție, în primul rând, pentru a face un pic de agitație în echipă. În rutina zilnică, echipele au riscul de a se plictisi, iar astfel de concursuri dinamizează toate procesele de muncă. De asemenea, participarea la astfel de evenimente aduce companiei un fel de “brand recognition”, șansa de a obține vizibilitate, în special pentru clienții din afara țării.

În ultimii ani, industria IT a început să se dezvolte mult în Republica Moldova și sunt deja foarte multe companii IT care aduc un aport mare la economia țării”, a declarat antreprenorul Vitalie Eșanu, care este și membru al juriului.

Fiecare câștigător al competiției va primi un trofeu și o diplomă, precum și premii cum ar fi:

 • Apariție în publicații media de top (ex. Forbes, TechCrunch)
 • Acoperirea totală sau parțială a costurilor pentru participarea la conferințe / summit-uri / expoziții / evenimente internaționale;
 • Certificari / traininguri internationale pentru membrii echipei;
 • Ore de mentorat / consultanță de catre firme de consultanță de top;
 • Premii bănești oferite de partenerii și sponsorii competiției;

Câștigătorii Moldova Innovation Awards vor fi anunțați în cadrul ceremoniei Gala Awards care va avea loc la în data de 15 iunie, ca parte a Moldova Digital Summit 2023 din Chișinău. Concursul Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK aid, implementat de Chemonics International.

Pentru orice întrebări și/sau informații despre Moldova Innovation Awards, puteți accesa site-ul www.awards.mitp.md, trimite mesaje pe awards@mitp.md sau suna la telefonul: +373 79 40 99 11.

Moldova Innovation Technology Park adună cea mai mare comunitate de antreprenori și talente din domeniul tehnologic din Moldova și din alte țări străine, cum ar fi SUA, România, UE sau CSI.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău