Schimbarea metodologiei ANRE – gura de aer pentru petroliștii mici! Ioniță: Îi scapă de faliment

25 Mai 2023, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
25 Mai 2023, 13:27 // Actual //  Romaniuc Victoria

Companiile petroliere mici sunt amenințate de faliment urmare a metodologiei inechitabile de formare a prețurilor care ar favoriza companiile monopoliste din Republica Moldova. Or, ANRE, în ședința din 26 mai, urmează să modifice metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Metodologia veche este una care duce la falimentul companiilor mici. Modul cum a fost elaborată fără a reglementa prețurile cu amănuntul și cele angro. S-a creat senzația că ANRE ar acționa în mod abuziv în favoarea unui grup de companii monopoliste ceea ce duce la falimentul companiilor mici. Este vorba de dispariția companiilor din zonele îndepărtate ale țării, în condițiile în care nu există o reglementare flexibilă a costului unei benzinării de la nordul țării care este mai mare cu 60 de bani față de una din centrul țării. În cazul unei rețele naționale petrolistul pune un preț mediu și își permite să facă o subvenționare încrucișată”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

Economistul spune că metodologia veche este în interesul a câtorva companii cvasi monopoliste, care omoară companiile mici.

Reglementarea trebuie să fie făcută pe două dimensiuni: prețul angro și cel cu amănuntul și trebuie să existe un coeficient de ajustare, deoarece costurile de operare la nordul țării sunt mai mari față de cele din centrul și sudul țării. Companiile mici supraviețuiesc datorită produselor adiționale cafea ceai, biscuiți”, a punctat Ioniță.

Conjunctura pieței este una favorabilă pentru schimbarea metodologiei.

Prețurile la produsele petroliere s-au redus cu 10 lei. Anume acum ANRE trebuie să corecteze erorile care s-au strecurat anterior. Cu certitudine am avut o reglementate injustă care a dus la probleme pentru companiile mici. Este o mișcare salutabilă, un prim pas și sub presiunea conjuncturii vor fi definitivate toate elementele cheie. Este vorba de: liberalizare, transparența relațiilor – modul cum este format prețul și reglementarea clară a prețului cu amănuntul care favorizează angrosiștii. Până nu vom avea o reglementare a prețului cu amănuntul rămâne riscul de falimentare a companiilor mici rămâne și senzația că se lucrează în favoarea unui grup îngust de companii. Includerea coeficientul de 10% la racordarea costurilor la rata inflației rezolvă doar o parte a problemei”, a explicat Ioniță.

Referindu-se și la problema agricultorilor cu importul carburanților, Ioniță a precizat că acest lucru a apărut din cauza reglementărilor proaste. „Da, noi trebuie să le dăm dreptul de import, dar fiecare se ocupă cu ceea ce știe mai bine să facă. Agricultorii trebuie să fie interesați să cumpere angro de la petroliști. Nu pot fermierii să fie mai eficienți decât petroliștii. Or, statul trebuie să gândească unde a greșit ca agricultorul să fie interesat de achizițiile angro de la petroliști. Trebuie create condiții pentru ca fermierii să facă contracte de lungă durată cu petroliști”, a precizat economistul.

Ultimele date ale ANRE relevă că în până la sfârșitul lunii septembrie, anul 2022, instituția acordase pentru desfășurarea activității în domeniul comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare, au fost autorizați 81 de titulari de licență, care desfășoară activitatea licențiată prin intermediul a 643 stații SAC.

Numărul stațiilor de alimentare cu benzină și motorină este de 133 din totalul de 684.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău