În sistemul financiar persistă riscurile-cheie tradiționale (macroeconomic, de credit), actualmente depășite de riscul COVID-19, arată raportul de stabilitate financiară a Băncii Naționale a Moldovei.
Ratingul riscurilor, determinat de BNM, a poziționat riscul COVID-19 ca cel mai important risc, fiind caracterizat de impactul potențial ridicat și de probabilitate înaltă de materializare. Al doilea risc după importanță este riscul macroeconomic, cu capacitate dificilă de gestiune și impact potențial ridicat, dar și o probabilitate de materializare medie spre ridicată. Riscul de credit, poziționat pe locul 3, este caracterizat ca un risc cu probabilitate medie de apariție, impact potențial mediu spre ridicat și o capacitate de gestiune relativ dificilă, cu toate acestea se observă o descreștere a scorului atribuit pe toate dimensiunile analizate.
În dinamică se observă o descreștere a importanței pentru majoritatea riscurilor analizate, cu excepția riscului geopolitic (se menține la același nivel). Majoritatea respondenților consideră domeniul politic (91 la sută) și economia reală (82 la sută) surse potențiale ale riscului sistemic.
Probabilitatea de apariție, în următoarele 12 luni, a unui eveniment cu impact ridicat asupra sistemului se diminuează ușor comparativ cu iterația anterioară a sondajului, rămânând la un nivel înalt. Pe termen mediu (1-3 ani), probabilitatea privind producerea unui asemenea eveniment este în creștere ușoară pe parcursul anului 2020.
Reziliența actuală a sistemului financiar este una moderat înaltă (82 la sută), în perspectivă anticipându-se menținerea nivelului actual de soliditate (73 la sută).