RLIVE TV lansează a treia ediție a proiectului „Punți către Europa”. Primul popas – Suedia

28 Aug. 2024, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2024, 15:25 // Actual //  bani.md

RLIVE TV, parte a Grupului Media Realitatea, lansează a treia ediție a proiectului „Punți către Europa”, care prezintă istoriile de succes și lecțiile învățate în parcursul european, împărtășite direct de liderii țărilor Uniunii Europene. Realizatoarea proiectului, Ecaterina Covali, și-a propus să discute cu șefi de rang înalt din câteva state UE, printre care Suedia, Letonia, Grecia, Spania și Franța, despre beneficiile integrării în UE, având în vedere importanța anului 2024 în parcursul european al Republicii Moldova.

Scopul proiectului este de a conecta liderii statelor membre UE cu populația Republicii Moldova, de a promova valorile europene și de a crea o mai bună înțelegere a agendei de reforme pentru integrarea în UE.

Primul interviu a fost realizat marți, 27 august curent, în Suedia.

„Exact ca acum 33 de ani, astăzi, (n.r. 27 august) Republica Moldova îşi decide viitorul, unul european, al bunăstării, al mândriei şi unităţii. Acum, ca şi atunci, visăm din nou să avem o ţară prosperă. Anume în această zi plină de speranţă, „Punţi către Europa 3” pornesc din nou. Vom afla de la liderii europeni cum au reuşit să-şi facă cetăţenii lor mândri de statul lor.

Prima „Punte către Europa” este Suedia, parcursă chiar de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Aduc acasă lecții de învățare din partea Prim-ministrului Suediei Ulf Kristersson și Președintele Parlamentului Sveriges Riksdag”, a scris în mesajul său realizatoarea proiectului.

Proiectul are o valoare educațională și informațională înaltă, deoarece numai prin evaluarea informațiilor reale, accesibile despre integrarea în UE, oamenii pot înțelege semnificația acestui proces pentru Republica Moldova și dezvoltarea sa și pot lua decizii informate și participa în alegeri corecte legate de viitorul țării.

Interviurile urmează să fie traduse și în limbile română și rusă, pentru a ne asigura că toată populația Republicii Moldova are acces la informații obiective și relevante privind dezvoltarea țării. În acest fel, proiectul integrează abordarea bazată pe incluziune și drepturile omului.

Producțiile video realizate, vor fi difuzate la Televiziunea Publică – Moldova 1, asigurând astfel răspândirea informației în toată țara. De asemenea, interviurile vor fi difuzate și de către Grupul Media Realitatea, la RLIVE TV și online (în limbile română – realitatea.md, rusă – rupor.md și engleză – moldovalive.md) și de către mass-media regională și locală.

Acest proiect este implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR) cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO