Rubla rusească, cădere dramatică! Banca centrală încearcă să o salveze și majorează dobânda cheie la 12%

15 Aug. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2023, 12:40 // Actual //  bani.md

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Rusiei a organizat marţi o reuniune extraordinară, la care decis majorarea dobânzii de bază cu 350 de puncte, până la 12%, o decizie adoptată în regim de urgenţă în încercarea de a opri declinul rublei, după un apel public al Kremlinului pentru a înăspri politica monetară, transmite Reuters.

Reuniunea extraordinară de politică monetară de la Banca Rusiei a venit la o zi după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, afectată de impactul sancţiunilor occidentale asupra balanţei comerciale a Rusiei, precum şi de creşterea cheltuielilor militare ale Rusiei.

Consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin, Maxim Oreshkin a dat vina pe politica monetară relaxată a Băncii Rusiei pentru deprecierea rublei. La câteva ore după declaraţiile lui Oreshkin, în timp ce moneda rusească se îndrepta spre pragul de 102 de ruble pentru un dolar, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va organiza, în regim de urgenţă, o reuniune a comitetului de politică monetară.

„Presiunile inflaţioniste se acumulează”, a subliniat Banca Rusiei într-un comunicat publicat la finalul şedinţei de politică monetară. „Decizia este destinată limitării riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor”, a adăugat instituţia monetară.

Ultima dată când Banca Rusiei a decis o majorare de urgenţă a dobânzii de politică monetară a fost în luna februarie 2022, când dobânda de bază a fost majorată până la 20%, după ce Rusia a invadat Ucraina. Ulterior Banca Rusiei a redus treptat costul creditului până la 7,5%, pe măsură ce presiunile inflaţioniste s-au calmat în a doua jumătate a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală