Dezvăluiri explozive despre Roman Abramovic. Ce-a finanțat în secret fostul patron de la Chelsea

30 Mart. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Roman Abramovici a finanţat în secret preluarea clubului olandez Vitesse Arnhem şi gruparea timp de mai mulţi ani, în perioada în care a deţinut şi Chelsea, conform unor documente văzute de The Guardian şi de Bureau of Investigative Journalism.

Două anchete ale federaţiei de fotbal din Olanda (KNVB) nu au putut releva vreo legătură financiară între Abramovici şi Vitesse Arnhem şi au ajuns la concluzia că oligarhul rus nu a avut nicio influenţă managerială asupra Vitesse. Atât Vitesse, sub proprietarii de atunci, cât şi Chelsea, cu Abramovici proprietar, au negat în mod repetat că oligarhul ar fi fost implicat în finanţarea clubului olandez.

Însă informaţii financiare au ieşit la iveală în fişierele Oligarh, un cache de date scurse care provin de la furnizorul de servicii offshore din Cipru MeritServus. Documentele, văzute de Guardian şi Bureau of Investigative Journalism, par să dezvăluie pentru prima dată cel puţin 117 milioane de euro constând în finanţare secretă de la Abramovici pentru preluarea Vitesse, care a trecut printr-o serie de entităţi înregistrate paradisuri fiscale offshore.

Legăturile cu Chelsea au fost suspectate la momentul preluării clubului, în 2010, care a fost condusă de fostul fotbalist georgian Merab Jordania. El l-a descris pe Abramovici drept prietenul său la conferinţa de presă inaugurală, însă a negat că oligarhul a fost implicat.

Federaţia olandeză a lansat o primă anchetă privind finanţarea preluării cluubului, dar nu a găsit nimic în contradicţie cu regulile sale.

Suspiciunile au continuat după preluarea clubului, Chelsea folosind ca club partener pe Vitesse – care joacă în Eredivisie olandeză –, grupare la care puteau ajunge împrumutaţi jucătorii care nu erau încă pregătiţi pentru cerinţele Premier League. Mulţi jucători de la Chelsea au mers împrumutaţi la Vitesse de-a lungul anilor 2010, inclusiv internaţionalul sârb Nemanja Matici şi actualul star de la Chelsea şi Anglia, Mason Mount, care a jucat pentru Vitesse în sezonul 2017-18.

Alte semne de întrebare au apărut după ce Jordania a plecat în 2013 şi un alt asociat al lui Abramovici, omul de afaceri rus Alexander Chigirinsky, a preluat clubul. Vitesse şi Jordania au dezvăluit în acel moment că Chigirinsky era deja implicat financiar în club, încă de la preluarea din 2010.

În aprilie 2014, Jordania a părut să pretindă că Chelsea a fost implicată, arătând că Vitesse a fost împiedicat să-şi consolideze echipa în încercarea de a câştiga Eredivisie şi de a se califica în Liga Campionilor pentru că “Londra nu a vrut asta”. Ulterior, el şi-a retras comentariile şi a susţinut apoi că acuzaţia nu a fost adevărată.

Dezvăluirile au dus la doua anchetă KNVB, care a concluzionat că „nu există indicii că Chelsea are un cuvânt de spus în politica lui Vitesse”.

În 2017, The Guardian a notat că asociaţii lui Abramovici au fost implicaţi în preluarea Vitesse. La acea vreme, Chelsea a refuzat să comenteze, spunând doar: „Ne bucurăm de o relaţie de lucru strânsă cu Vitesse Arnhem, aşa cum facem cu alte cluburi”.

Regulile UEFA impun cluburilor care joacă unul împotriva celuilalt să aibă proprietari diferiţi, pentru a asigura integritatea competiţiilor”.

Documentele scurse în presă par să arate că Abramovici a finanţat Vitesse cu o serie de împrumuturi în valoare de cel puţin 117 milioane EUR (aproximativ 102,8 milioane £) până la sfârşitul anului 2015.

Abramovici a cumpărat clubul Chelsea în 2003, după ce a devenit miliardar, a cheltuit cu gruparea londoneză două miliarde de lire sterline pentru a finanţa aducerea unor vedete de talie mondială. Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea anul trecut, după ce a fost supus sancţiunilor în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un concurs pentru ocuparea funcției de director general adjunct. Scopul principal al acestei poziții este implementarea politicii statului în domeniul privatizării și activităților post-privatizare, precum și gestionarea parteneriatelor public-private, concesiunilor și proiectelor investiționale.

Candidații interesați sunt invitați să aplice până la data de 18 martie 2024, ora 17:00. Principalele responsabilități ale directorului general adjunct includ dezvoltarea și implementarea strategiilor de privatizare și de gestionare a proprietății publice, monitorizarea și evaluarea performanței operaționale, precum și coordonarea activităților interne și externe ale agenției.

Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Proprietății Publice. Candidații sunt încurajați să se familiarizeze cu acestea și să aplice conform instrucțiunilor indicate.

Agenția Proprietății Publice încurajează distribuirea acestui anunț către toate persoanele care ar putea fi interesate și potrivite pentru această poziție. Oportunitatea de a contribui la procesul vital de privatizare și gestionare a proprietății publice este deschisă tuturor celor calificați și dornici să aducă o contribuție semnificativă în acest domeniu.

În prezent, APP administrează 877 de întreprinderi cu capital public, dintre care: 618 – municipale, 178 – de stat și 81 – societăți pe acțiuni. Companiile de stat au datorii de peste 15 miliarde de lei. Astăzi valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi este la nivel de 34,9 de miliarde de lei. Întreprinderile, proprietate a statului – 27,2 miliarde de lei, iar cele municipale – 7,7 miliarde de lei. În ultimii zece ani valoarea acestor întreprinderi practic nu s-a schimbat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău