Rusia aplaudă demisia lui Liz Truss: „O ruşine de prim-ministru”. Mesajul ironic al purtătoarei de cuvânt

21 Oct. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat demisia premierului britanic Liz Truss. Ea a declarat că aceasta a fost „o rușine” de lider, care va rămâne în memoria rușilor pentru „analfabetismul său catastrofal”.

„Marea Britanie nu a avut niciodată o astfel de ruşine de prim-ministru”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Aceasta a făcut o postare pe rețelele de socializare în care și-a expus opiniile cu privire la demisia premierului britanic, după cum relatează Reuters.

Zaharova a criticat, în acest context, și şedinţa foto a lui Liz Truss din Estonia, de anul trecut. Aceasta a pozat purtând o vestă antiglonț și o cască, într-un tanc, în timpul unei vizite la trupele britanice staţionate în ţara baltică.

Liz Truss a fost ţinta unor comentarii ironice din partea oficialilor de la Moscova, încă de la vizita pe care a făcut-o în Rusia, în luna februarie. Liz Truss a mers în Rusia încercând, alături de alți politicieni occidentali, să evit o invazie rusă în Ucraina. Afirmaţia referitoare la „analfabetism”, conform experților are legătură cu o gafă pe care a făcut-o, ca ministru de externe, la o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Liz Truss a confundat două regiuni ale Rusiei cu Ucraina, iar acest lucru a declanșat numeroase ironii în presa de propaganda a Moscovei.

După numirea sa în funcția de premier, în luna septembrie, același Serghei Lavrov a spus că Truss nu ştie să facă compromisuri. Mai mult, a spus el, liderul britanic nu ştie dacă preşedintele francez Emmanuel Macron este „prietenul sau duşmanul” Londrei.

Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Aceasta după ce Londra a făcut acuzații cu privire la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, în oraşul britanic Salisbury, în anul 2018.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău