Rusia încearcă să oprească toate transporturile maritime din porturile ucrainene. Avertismentul serviciilor britanice

21 Iul. 2023, 08:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2023, 08:12 // Actual //  bani.md

Cel mai probabil, Rusia a luat decizia de a se retrage din acordul de cereale în urmă cu ceva timp deoarece a constatat că nu-i mai servește intereselor, potrivit analiștilor Departamentului de Informații al Ministerului Apărării al Marii Britanii.

Potrivit experților, acest lucru a anulat efectiv acordul de securitate, care, în ciuda războiului, a asigurat trecerea în siguranță a navelor care exportau cereale din Ucraina.
Rusia și-a acoperit decizia prin dezinformare, susținând că retragerea sa a fost determinată de îngrijorarea că navele civile sunt expuse riscului minelor ucrainene și că Ucraina folosea coridorul de cereale în scopuri militare, fără a furniza dovezi pentru aceste afirmații.

„Rusia încearcă să oprească toate navele comerciale din porturile ucrainene”, amintește ministerul, menționând că, pe 19 iulie, Ministerul rus al Apărării a declarat că va considera toate navele care se apropie de Ucraina ca fiind purtătoare de arme.
Retragerea Rusiei din acord intermediat de ONU și Turcia pentru a permite exportul de cereale din porturile ucrainene amenință din nou securitatea alimentară a milioane de oameni care trăiesc în regiunile afectate de secetă și foamete din întreaga lume și exacerbează pericolul maritim în Marea Neagră, potrivit analiștilor consultați de CEPA.

Este necesar să se stabilească dominația deplină a NATO în Marea Neagră
Atacurile asupra porturilor ucrainene sunt mesaje către armatori, agenții de asigurări și companii; „nu vă implicați în niciun transport alternativ fără aprobarea Rusiei”. Fiind la mijlocul sezonului de recoltare, Ucraina și partenerii săi europeni ar trebui să fie pregătiți pentru săptămânile fără rute maritime și intensitatea ridicată a transporturilor terestre. „Coridorul cerealelor” a fost și rămâne un instrument de șantaj al Rusiei. Acest lucru confirmă încă o dată că este necesar să se stabilească dominația deplină a NATO în Marea Neagră pentru a asigura libertatea navigației maritime și pentru a forța Rusia să respecte regulile internaționale de cooperare în dimensiunea maritimă,, spune Hanna Shelest de la Transatlantic Defence and Security.
Acordul de cereale a avut un efect pozitiv asupra prețurilor alimentare mondiale și este un fel de indicator al pieței. Reducerea costului alimentelor și creșterea disponibilității acestora, datorită inițiativei cerealelor, au avut un efect pozitiv asupra depășirii provocărilor actuale ale crizei alimentare globale. Mâncarea devine mai accesibilă pentru cei care sunt la un pas de un dezastru umanitar, spune Vitalii Dankevici de la Democratic Resilience.

„Coridorul cerealelor” a avut și un impact pozitiv asupra situației economice a fermierilor din Ucraina. Îmbunătățirea exporturilor a făcut posibilă obținerea de fonduri pentru recoltarea culturilor târzii – inclusiv floarea soarelui, soia și porumb – și formarea parțială a rezervelor necesare pentru munca de primăvară pe câmp. În consecință, conservarea „Coridorul cerealelor” este cheia pentru Ucraina. Este important pentru întreaga economie ucraineană. Statisticile de export arată că din septembrie până în octombrie 2022, 65% din toate exporturile ucrainene au fost produse agricole.

„După cum a arătat practica, singura garanție a siguranței în Marea Neagră și a siguranței alimentelor din lume este o forță navală ucraineană puternică și bine înarmată și patrularea comună a Mării Negre de către navele NATO“, crede și Dankevici.
Rusia nu deține controlul total asupra Mării Negre

Întrebarea este acum, ce urmează? Și dacă livrările pot fi menținute fără, sau chiar în ciuda Rusiei?

„În cele din urmă, Rusia va caută normalizarea. Capacitatea Rusiei de a impune efectiv blocada și de a întrerupe comerțul prin forță este limitată acum. Activele lor navale nu se pot apropia de coasta Ucrainei. Cel mai recent atac ucrainean asupra podului strâmtoarea Kerci ne-a reamintit că Rusia nu deține controlul total asupra mării. Cu greu ar îndrăzni să atace nave de marfă în apele internaționale, implicându-se în acte de piraterie.

Ceea ce pot face este să continue să lovească porturile din Ucraina și alte infrastructuri de pe uscat cu rachete și drone. De fapt, „acordul cu cereale” a fost semnat pe 22 iulie 2022, iar chiar a doua zi, o rachetă rusă a lovit portul Odesa. Deci, întrebarea nu este cu adevărat dacă convoaiele militare vor inspecta navele de marfă, ci mai mult despre modul în care aceste atacuri și volatilitatea rezultată ar putea distruge asigurarea comercială și, prin urmare, paralizează comerțul“, spune Volodimir Dubovik, profesor asociat la Departamentul de Relații Internaționale al Universității Naționale Mecinikov din Odesa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO