Rusia încearcă să salveze afacerile petroliere din Venezuela lovită de sancțiuni

29 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 11:47 // Actual //  bani.md

O companie petrolieră rusă obișnuia să ofere o soluții pentru sancțiunile americane privind comerțul cu petrol al Venezuelei, acum se străduiește să evite un alt set de sancțiuni, arată documentele, de data aceasta din Europa și Statele Unite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Rusia este unul dintre puținii aliați ai Venezuelei pe scena internațională. Companiile ruse au ajutat compania petrolieră de stat PDVSA să susțină producția în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor SUA menite să priveze guvernul președintelui Nicolas Maduro de principala sa sursă de venituri din export.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft (ROSN.MM), deoarece Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft pentru tranzacționarea petrolului venezuelean.

Cele cinci întreprinderi mixte achiziționate de Roszarubezhneft produc aproximativ 125.000 de barili pe zi (bpd) de țiței în Venezuela cu un număr de angajați de aproximativ 200 de muncitori ruși și locali, potrivit surselor și analiștilor. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 16% din cei 788.000 bpd pe care Venezuela i-a produs luna trecută.

Roszarubezhneft încearcă să transfere proprietatea asupra activelor sale venezuelene de la unitățile sale europene către o altă companie din Rusia pentru a evita „blocarea activităților sau confiscarea activelor companiilor grupului”, a spus unul dintre documentele companiei analizate de Reuters.

Transferul dreptului de proprietate asupra activelor a fost necesar pentru a „păstra controlul și gestionarea activelor și funcționarea stabilă a unităților sale de afaceri”, potrivit unei scrisori din 16 martie trimisă de un director al Roszarubezhneft filialelor sale din Venezuela.

Scrisoarea nu spunea când ar putea avea loc transferurile și nici unde în Europa au fost înregistrate afacerile. Directorii Roszarubezhneft au pus situația lor pe seama „acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite și ale statelor străine aliate și ale organizațiilor internaționale”.

Sancțiunile existente au lovit deja afacerile lui Roszarubezhneft din Venezuela prin lipsa de valută, conform documentelor. Compania este nevoită plătească muncitorii și furnizorii din țara sud-americană în ruble și bolivari venezueleni.

Rublele nu sunt acceptate pe scară largă în economia din Venezuela din ce în ce mai bazată pe dolari. Muncitorii ruși plătiți în ruble ar trebui să găsească pe cineva dispus să-i schimbe cu dolari sau euro.

Dificultățile evidențiază impactul de amploare al sancțiunilor asupra companiilor rusești și a operațiunilor lor internaționale. Lipsa valutei forte i-a determinat pe managerii lui Roszarubezhneft din Venezuela să-și scrie șefilor deplângându-se de incapacitatea de a plăti pentru locuințe, asigurări și nevoile zilnice, arată documentele.

Statele Unite au sancționat sectorul petrolier al Venezuelei în 2019, sperând să-l forțeze pe Maduro și, în timp, au trecut pe lista neagră companiile care tranzacționează țițeiul Venezuelei. Sancțiunile au redus drastic exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu au reușit să-l înlăture pe liderul socialist, a cărui realegere Washingtonul a considerat-o o farsă.

Majoritatea angajaților lui Rosneft au rămas în țară după transferul de active, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. Fostul șef al lui Rosneft în Venezuela este acum reprezentantul legal al companiei Roszarubezhneft Petrolera (Cyprus) Ltd, potrivit unui document văzut de Reuters și înregistrările online.

Roszarubezhneft este deținută de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății Guvernamentale a Rusiei, o unitate a Ministerului Rusiei Dezvoltării Economice, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, care a descris compania la formare ca având capitaluri proprii de 4,06 miliarde de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 10:29 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Vladimir Smerkis, fostul director al celei mai mari platforme cripto din lume – Binance – pentru regiunea Comunității Statelor Independente (CSI) și cofondator al jocului cripto Blum, a fost arestat preventiv la Moscova. Potrivit TASS, Judecătoria Zamoskvorețki a decis plasarea acestuia în arest preventiv într-un centru de detenție, fiind cercetat într-un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari (articolul 159, alin. 4 din Codul Penal al Federației Ruse).

Audierea privind măsura preventivă a avut loc pe 16 mai, iar autoritățile nu au oferit detalii oficiale despre natura acuzațiilor. Totuși, surse citate de Mash susțin că dosarul ar fi legat de proiecte anterioare ale lui Smerkis, în urma cărora investitorii ar fi pierdut peste 15 milioane de dolari.

Printre acestea se numără The Token Fund, lansat în 2017, în cadrul căruia investitorii au cumpărat tokenul TKN cu promisiunea unor câștiguri mari. Proiectul ar fi atras 8 milioane de dolari și a fost închis brusc un an mai târziu, fără ca fondurile să fie returnate. Un alt proiect controversat, Tokenbox, a strâns 7 milioane de dolari, însă tokenul TBX s-a prăbușit aproape imediat după lansare și a dispărut de pe piață.

Într-un comunicat postat pe canalul de Telegram al Blum în seara zilei de 17 mai, se anunță că Vladimir Smerkis a demisionat din funcția de director de marketing, nu mai participă la dezvoltarea proiectului și nu mai este cofondator al platformei.

Smerkis a devenit o figură cunoscută în industria cripto din Rusia după ce a preluat conducerea Binance în CSI, în 2022. A demisionat în septembrie 2023, la scurt timp după ce Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă împotriva Binance pentru suspiciuni de eludare a sancțiunilor impuse Rusiei. În aceeași perioadă, Binance anunța retragerea completă de pe piața rusă.

În aprilie 2024, Smerkis și fostul director Binance pentru Europa de Est, Gleb Kostarev, au lansat Blum, o platformă cripto integrată în Telegram, care a ajuns până în aprilie 2025 la peste 92 de milioane de utilizatori. Platforma a atras 5 milioane de dolari în investiții, inclusiv de la Binance Labs.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO