Rusia își blochează rivalii: Procuratura cere confiscarea activelor băncilor americane în valoare de 100 miliarde ruble

02 Oct. 2024, 13:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 13:15 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Procuratura Generală a Federației Ruse a solicitat instanței să blocheze 93,5 miliarde de ruble aflate în conturile băncilor americane The Bank of New York Mellon (BNY Mellon) și JP Morgan Chase Bank din Rusia, în cadrul unui caz privind confiscarea fostei „filiale” a Sberbank în Ucraina, scrie „Interfax”.

Conform plângerii depuse la Curtea de Arbitraj din Regiunea Moscova pe 30 septembrie, Procuratura cere recuperarea de la autoritățile ucrainene, Banca Națională a Ucrainei și cele două bănci americane a sumei de 372 milioane de dolari pentru exproprierea ilegală a Băncii Internaționale de Rezervă (MR-Bank), deținută de Sberbank. În acest sens, daunele ar urma să fie compensate din fondurile băncilor americane din Rusia.

Mai exact, instituția cere instanței să dispună ca Sberbank să primească „compensarea parțială a daunelor” din cele 6,25 miliarde de ruble aflate la BNY Mellon în conturi speciale, iar restul sumei să fie recuperat din conturile similare ale JPMorgan (unde se află 87,2 miliarde ruble).

Pe lângă cele două bănci americane, printre respondenți se numără Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Banca Națională a Ucrainei și „Fondul Național de Investiții al Ucrainei”.

Din plângerea Procuraturii reiese că, pe parcursul activității stabile a MR-Bank în Ucraina, acesta avea conturi corespondență la BNY Mellon și JP Morgan în valoare de 372 milioane de dolari. Potrivit instituției, în 2021, Consiliul Național de Securitate și Apărare a impus o interdicție asupra transferului capitalului MR-Bank în afara țării și asupra vânzării sale de către persoanele legate de bancă, cu scopul de a efectua „o captură planificată”.

Banca Națională a Ucrainei a revocat licența instituției financiare și a decis lichidarea acesteia. În mai 2022, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis confiscarea forțată a acțiunilor deținute de Sberbank, precum și a altor active financiare sub formă de creanțe în valoare de 14,9 miliarde grivne (aproximativ 34,6 miliarde ruble la cursul actual).

Sberbank și-a pierdut dreptul de proprietate, rămânând fără control asupra „filialei” sale. Fondurile MR-Bank din conturile băncilor americane sunt în continuare reținute și nu au fost restituite Sberbank-ului, subliniază Procuratura Generală.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO