Rusia își mută prioritatea energetică. China devine principala destinație pentru gaz

22 Dec. 2024, 10:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Livrările zilnice de gaz natural ale Rusiei către China prin gazoductul „Puterea Siberiei” au atins un nou record pe 20 decembrie, potrivit gigantului energetic Gazprom PJSC. Într-o declarație pe Telegram, Gazprom a precizat că fluxurile au depășit obligațiile contractuale față de China National Petroleum Corp., fără a dezvălui cifre exacte. Recordul anterior fusese stabilit pe 7 decembrie.

La începutul acestei luni, Rusia a mărit livrările de gaz prin „Puterea Siberiei” la echivalentul zilnic a 38 de miliarde de metri cubi anual, capacitatea maximă a gazoductului, devansând termenul planificat.

Pentru prima dată, livrările anuale de gaz natural rusesc către China vor depăși ușor livrările prin conducte către Europa, pe măsură ce legăturile energetice dintre Rusia și continent slăbesc în urma invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin. Gazprom a pierdut majoritatea clienților europeni ca urmare a războiului, în timp ce livrările către China au crescut constant de la deschiderea gazoductului „Puterea Siberiei” acum cinci ani.

Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a furnizat aproape 29 de miliarde de metri cubi de gaz către China, o creștere de 40% față de anul precedent, conform calculelor Bloomberg bazate pe datele vamale ale Chinei și estimările de preț ale Ministerului Economiei din Rusia. În aceeași perioadă, livrările către clienții europeni au fost de aproximativ 28 de miliarde de metri cubi, în creștere cu aproape 14% față de anul precedent.

Acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa, care expiră la finalul acestui an, nu va fi prelungit, conform declarațiilor recente ale lui Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. În lipsa unei soluții, pierderea acestei rute, ce transportă aproximativ 15 miliarde de metri cubi pe an, va reduce și mai mult livrările Rusiei către clienții europeni începând cu 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală