Rusia recrutează pușcăriași care să lupte în Ucraina. Li se promit bani și eliberarea dacă rezistă șase luni

28 Iul. 2022, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iul. 2022, 05:26 // Actual //  bani.md

Rusia recrutează pușcăriași să lupte frontul din Ucraina. Cel puţin trei deținuți ruşi din penitenciarul IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, au murit, iar alți doi au fost răniți. Aceştia au fost recrutaţi de mercenarii Wagner, potrivit portalul rus de investigaţii jurnalistice „Important Stories“.

Jurnaliștii, împreună cu organizaţia de apărare a drepturilor omului „Rus Sitting“,  au adunat infomații despre racolarea deținuților și s-au deplasat la opt instituții de detenție. Se pare că ar fi fost recrutați 200 de deținuți care au fost supuși și unui test poligraf.

Mărturiile familiilor

Jurnaliştii au stat de vorbă cu rudele deţinuţilor. Maxim, care are două condamnări la activ, ultima pentru furtul unei maşini ar fi plecat din colonia închisorii IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, deşi mai avea doar un an până la eliberare.

„Nu am vorbit cu el o lună şi jumătate. M-a sunat pe 3 iulie, pe la orele 19.00-20.00, dar am ratat apelul. M-am gândit că mă va suna mai târziu, dar Maxim nu a sunat. Pe 12 iulie, mama lui m-a sunat şi m-a întrebat dacă Maxim m-a contactat. Am răspuns ca nu. Apoi, ea a spus că părea să fi plecat în Ucraina“, a povestit Oksana, mătușa tânprului.

Femeia a mai spus că și-a dat seama de problemă atunci când au apărut primele informații despre recrutarea deținuților. Ea susţine că nepotul ei nu era interesat să lupte în Ucraina: „ Când am sunat, i-am spus lui Maxim: «Nu îndrăzni să fii de acord. Ai o condamnare uşoară şi a mai rămas doar un an“. Mi-a răspuns că «militanţii sunt acelaşi gunoi, dar eu nu voi lucra pentru gunoi; Nu trebuie să lupt pentru interesele cuiva»“, a mai povestit femeia jurnaliștilor de la Important Stories.

Cum se desfășoară operațiunea

Pavel, un fost deţinut care a fost eliberat din Fornosovo IK-3 din Sankt Petersburg a dezvlăuit cum se desfășurau operațiunie.  „Erau opt oameni. În primul rând, au chemat toţi comandanţii superiori la sediu, la administraţie. Li s-a spus acolo că oamenii sunt recrutaţi în PMC-uri, în grupul de asalt aeropurtat. Ei au spus că toți condamnaţii recrutaţi vor fi adăugaţi la soldaţii contractuali. Vor curăţa teritoriile. Au avertizat imediat că mulţi nu se vor întoarce.

În primul rând, s-au uitat la cei care au servit anterior, care nu aveau nimic de pierdut – fără rude sau condamnaţi la o pedeapsă lungă. Apoi s-au uitat la cei care nu au slujit în armată, dar vor cu adevărat să participe. Ei au spus: nu vor fi duşi acolo imediat, vor fi antrenamente“, a povestiti Pavel, potrivit sursei citate.

Deținuților care pleacă să lupte pentru Rusia pe frontul din Ucraina li se promite plata a 200.000 de ruble pe lună și amnistia dacă rezistă șase luni. Cei care sunt răniți grav ar primi 300.000 de ruble, iar în cazul decesul, familia ar primi o despăgubire de cinci milioane de ruble, potrivit adevarul.ro.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală