Criza energetică. Nemţii au decis să taie lumina

28 Iul. 2022, 05:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iul. 2022, 05:41 // Actual //  Lupu Eduard

Având în vedere creşterea preţurilor la electricitate şi gaz, autorităţile locale din Berlin au decicis să limiteze iluminatul mai multor clădiri din capitala germană.

Începând din această seară, treptat, Coloana Victoriei, Biserica Memorială, Primăria Roşie, Castelul Charlottenburg şi alte clădiri emblematice ale oraşului nu vor mai fi iluminate. Un total de aproximativ 200 de obiecte vor fi lăsate în întuneric la Berlin. Acest lucru face parte din pachetul de măsuri pentru a reduce consumul de energie.

Potrivit comunicatului emis de autorităţile locale, consumul de energie electrică pentru toate obiectele este de aproximativ 200.000 kWh/an, ceea ce corespunde aproximativ consumului a 150 de gospodării formate dintr-o singură persoană. Costurile cu energia electrică se ridică la aproximativ 40.000 de euro, se arată în comunicat.

Potrivit administraţiei de mediu, o companie specializată în domeniul electricităţii va începe imediat pregătirile pentru oprirea sistemelor de iluminat. Între 100 şi 120 de elemente de luminat ar putea fi scoase din funcţiune în fiecare zi. Oprirea tuturor instalaţiilor ar putea fi finalizată în trei-patru săptămâni, scrie Bild.

„Având în vedere războiul din Ucraina şi ameninţările politicii energetice a Rusiei, este important să ne folosim energia cât mai atent posibil”, a declarat senatorul pentru mediu Bettina Jarasch (Verzi). Ea a subliniat că sectorul public are o funcţie de model.

La jumătatea lunii iulie, primarul-guvernator al Berlinului, Franziska Giffey (SPD), s-a pronunţat în favoarea stingerii iluminatului de la Poarta Brandenburg pe timp de noapte.

 

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău