Rusia schimbă tactica în războiul din Ucraina. Lansează rachete false ca să păcălească sistemele de apărare antiaeriană

02 Ian. 2023, 19:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2023, 19:45 // Actual //  bani.md

Rusia a schimbat tactica după ce multe dintre rachetele lansate au fost distruse. Armata lui Vladimir Putin folosește acum rachete false menite să inducă în eroare și să distrugă sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

Armata rusă a schimbat tactica în războiul din Ucraina. Folosește rachete false și drone kamikaze pentru a induce în eroare și a distruge sistemele de apărare antiaerienă ale forțelor armate de la Kiev.

„S-a reușit obținerea unei eficiențe maxime în eliminarea țintelor grație modificării componenței mijloacelor de atac. În plius acțiunile sunt mai complexe.

Înaintea atacului, deasupra majorității obiectivelor au apărut rachete false, folosite pentru identificarea elementelor de apărare aeriană.

După ce Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) și-a epuizat rachetele pentru a doborî ținte false, a început principala fază a atacului Forțelor Armate ale Rusiei“, a declarat Iuri Knutov, analist militar și director al Muzeului Trupelor de Apărare Aeriană, într-un interviu pentru Moskovski Komsomoleț.

Altă tactică

În ultimele zile, Rusia a lansat, zilnic, zeci de rachete și drone în direcția Ucrainei. Potrivit sursei citate, Rusia a folosit la începutul războiului doar rachete Kalibr pentru a ataca obiective strategice din Ucraina. În ultimele luni au început însă să fie folosite dronele kamikaze. Acestea pot induce în eroare sistemul de apărare antiaeriană, obligând armata ucraineană să-și irosească rachetele.

În plus, rachetele X-58 și X-31P ale Rusiei ar avea capacitatea să distrugă în totalitate sistemele antiaeriene ucrainene „Buk“. Patru astfel de dispozitive au fost scoase din uz într-o singură zi, potrivit vestidinrusia.ro.

Ajutor militar

Între timp, NATO promite un nou ajutor militar Ucrainei, care să o ajute să câștige războiul. „Forţele ucrainene au avansat de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă.

Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa. Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe câmpul de luptă”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO