Rusia susține Belarus. Țara interzice accesul în țară al aeronavelor care refuză să survoleze Belarusul

27 Mai 2021, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mai 2021, 17:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia interzice companiilor aeriene europene să pătrundă în spațiul aerian rus, atâta timp cât companiile aeriene din UE nu zboară către Rusia prin spațiul aerian din Belarus, scrie Aleph News.

Reacția vine după ce mai multe companii aeriene și nu numai au reacționat la deturnarea zborului pentru arestarea unui disident politic, de către regimul Lukașenko.

Principalele companii europene care s-au alăturat protestului sunt Air France, Lufthansa, SAS, AirBaltic, KLM și Finnair, informând că aeronavele lor nu vor mai zbura prin Belarus și vor găsi rute alternative prin care să evite această țară.

Astăzi, Rusia a refuzat sosirea în țară a unui zbor Austrian Airlines, din Viena către Moscova, pentru că ar fi fost realizat în afara spațiului aerian al Belarusului. Anterior, Air France nu a primit permisiunea nici pentru un zbor de la Paris la Moscova.

Companiile AirFrance și Austrian sunt cele mai afectate de acestă decizie. Până acum, toate zborurile lor către Moscova au fost anulate, relatează presa independetă din Blearus.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.