Rusia vrea să facă tranziția de la dolar la euro. Va utiliza metoda „morcovului și bățului”

08 Iun. 2021, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 11:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia se va baza pe stimulente economice pentru a încuraja o tranziţie de la dolari la euro şi a reduce astfel impactul sancţiunilor americane, dar nu are în vedere utilizarea de sancţiuni pentru companiile care utilizează moneda americană, a anunţat luni Ministerul rus de Finanţe, scrie AGERPRES.

“Ministerul rus al Finanţelor sprijină această tranziţie, inclusiv prin crearea unor stimulente adecvate. Firesc, astfel de stimulente nu pot include interdicţii, doar metode economice”, se arată într-un comunicat de presă publicat luni.

Rusia şi-a redus treptat deţinerile în dolari, după ce Occidentul a introdus sancţiuni Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, şi de asemenea încearcă să se decupleze parţial de la sistemul financiar occidental.

“Obiectivul este ca, în prima fază, Rusia să devină o ţară care foloseşte în primul rând euro, astfel încât dolarul să fie înlocuit de euro. Pentru a putea face acest lucru ai nevoie de stimulente”, a declarat la rândul său Dmitry Timofeev, un director de departament din Ministerul rus al Finanţelor. “Stimulentele pot fi pozitive sau negative. Teoretic, este posibil să folosim directive pentru unele companii de stat”, a mai spus Timofeev.

Aceste declaraţii vin după ce agenţiile de presă ruseşti au publicat o declaraţie a aceluiaşi Dmitry Timofeev care a spus că Ministerul Finanţelor analizează posibile penalităţi şi alte restricţii pentru companiile de stat în ideea de a le încuraja să folosească euro. Ulterior, agenţiile de presă ruseşti au anulat ştirile precizând că Timofeyev a revenit asupra declaraţiilor sale anterioare.

Vineri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că SUA vor avea de suferit dacă vor utiliza dolarul ca armă pentru a sancţiona Rusia. Cu toate acestea, liderul rus a recunoscut că marile companii ruseşti preferă, pentru moment, moneda americană pentru multe din tranzacţiilor lor.

Anterior, şi ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a anunţat că Fondul suveran al Rusiei îşi va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deţinerilor în euro, yuani şi aur.”La fel ca şi în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investiţiile în active denominate în dolari ale fondului suveran”, a spus Anton Siluanov, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF). Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deţine 40% din active în euro, 30% în yuani şi 20% în aur.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.