Rusia vrea să facă tranziția de la dolar la euro. Va utiliza metoda „morcovului și bățului”

08 Iun. 2021, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 11:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia se va baza pe stimulente economice pentru a încuraja o tranziţie de la dolari la euro şi a reduce astfel impactul sancţiunilor americane, dar nu are în vedere utilizarea de sancţiuni pentru companiile care utilizează moneda americană, a anunţat luni Ministerul rus de Finanţe, scrie AGERPRES.

“Ministerul rus al Finanţelor sprijină această tranziţie, inclusiv prin crearea unor stimulente adecvate. Firesc, astfel de stimulente nu pot include interdicţii, doar metode economice”, se arată într-un comunicat de presă publicat luni.

Rusia şi-a redus treptat deţinerile în dolari, după ce Occidentul a introdus sancţiuni Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, şi de asemenea încearcă să se decupleze parţial de la sistemul financiar occidental.

“Obiectivul este ca, în prima fază, Rusia să devină o ţară care foloseşte în primul rând euro, astfel încât dolarul să fie înlocuit de euro. Pentru a putea face acest lucru ai nevoie de stimulente”, a declarat la rândul său Dmitry Timofeev, un director de departament din Ministerul rus al Finanţelor. “Stimulentele pot fi pozitive sau negative. Teoretic, este posibil să folosim directive pentru unele companii de stat”, a mai spus Timofeev.

Aceste declaraţii vin după ce agenţiile de presă ruseşti au publicat o declaraţie a aceluiaşi Dmitry Timofeev care a spus că Ministerul Finanţelor analizează posibile penalităţi şi alte restricţii pentru companiile de stat în ideea de a le încuraja să folosească euro. Ulterior, agenţiile de presă ruseşti au anulat ştirile precizând că Timofeyev a revenit asupra declaraţiilor sale anterioare.

Vineri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că SUA vor avea de suferit dacă vor utiliza dolarul ca armă pentru a sancţiona Rusia. Cu toate acestea, liderul rus a recunoscut că marile companii ruseşti preferă, pentru moment, moneda americană pentru multe din tranzacţiilor lor.

Anterior, şi ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a anunţat că Fondul suveran al Rusiei îşi va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deţinerilor în euro, yuani şi aur.”La fel ca şi în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investiţiile în active denominate în dolari ale fondului suveran”, a spus Anton Siluanov, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF). Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deţine 40% din active în euro, 30% în yuani şi 20% în aur.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală