Rușii de la Cuciurgan sabotează livrea curentului! Au scumpit lumina cu 40%. Spînu: Vom cumpăra din Ucraina

20 Apr. 2022, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2022, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

În cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale din luna mai, Moldova va fi nevoită să cumpere și energie electrică din surse alternative, în condițiile în care Centrala de la Cuciurgan nu va putea livra curent electric Republicii Moldova, a anunțat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

„În cazul în care nu vor fi livrate gaze Cuciurganului, centrala nu va putea livra curent. Pregătim Energocom pentru achiziții centralizate de energie electrică. Compania a lansat deja licitații și așteptăm până 22 aprilie rezultatele. Cuciurgan ne-a propus un preț de 76 USD pentru Megawatt (53,5 USD n.r). O alternativă este energia din Ucraina, care are un preț de 63,5 USD. Pentru a ne acoperi necesitățile vom fi nevoiți să cumpărăm 30% din țara vecină. În România prețul e și mai mare – 241 euro”, a punctat Spînu.

Ministrul a spus că Republica Moldova trebuie să fie gata să plătească acest cost al independenței urmare a războiului din Ucraina. Spînu admite că și tariful la energia electrică pentru consumatorii finali ar putea crește din luna mai.

În data de 14 aprilie, Comisia Situații Excepționale, a decis: cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem, vor fi procurate de la  SA „Energocom”, în perioada 1 mai-30 iunie curent.  Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un concurs pentru ocuparea funcției de director general adjunct. Scopul principal al acestei poziții este implementarea politicii statului în domeniul privatizării și activităților post-privatizare, precum și gestionarea parteneriatelor public-private, concesiunilor și proiectelor investiționale.

Candidații interesați sunt invitați să aplice până la data de 18 martie 2024, ora 17:00. Principalele responsabilități ale directorului general adjunct includ dezvoltarea și implementarea strategiilor de privatizare și de gestionare a proprietății publice, monitorizarea și evaluarea performanței operaționale, precum și coordonarea activităților interne și externe ale agenției.

Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Proprietății Publice. Candidații sunt încurajați să se familiarizeze cu acestea și să aplice conform instrucțiunilor indicate.

Agenția Proprietății Publice încurajează distribuirea acestui anunț către toate persoanele care ar putea fi interesate și potrivite pentru această poziție. Oportunitatea de a contribui la procesul vital de privatizare și gestionare a proprietății publice este deschisă tuturor celor calificați și dornici să aducă o contribuție semnificativă în acest domeniu.

În prezent, APP administrează 877 de întreprinderi cu capital public, dintre care: 618 – municipale, 178 – de stat și 81 – societăți pe acțiuni. Companiile de stat au datorii de peste 15 miliarde de lei. Astăzi valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi este la nivel de 34,9 de miliarde de lei. Întreprinderile, proprietate a statului – 27,2 miliarde de lei, iar cele municipale – 7,7 miliarde de lei. În ultimii zece ani valoarea acestor întreprinderi practic nu s-a schimbat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău