Rușii pornesc războiul împotriva nemților! Grupul auto GAZ cere daune de 200 de milioane de dolari de la Volkswagen 

07 Mai 2023, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2023, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul rus de automobile GAZ a mai deschis un nou proces împotriva constructorului german Volkswagen, în care cere despăgubiri de 15,6 miliarde de ruble (200,5 milioane de dolari), arată înregistrările instanței, relatează Reuters.

Acesta este al treilea proces intentat de GAZ împotriva grupului auto german, după ce alte două au fost deschise la începutul acestui an.

Acțiunea în instanță a fost deschisă vineri la Curtea Regională de Arbitraj din orașul Nijni Novgorod, nefiind făcute publice alte detalii despre acest caz.

GAZ nu a răspuns imediat solicitării de comentarii transmise de Reuters. Volkswagen a refuzat să comenteze.

La începutul acestui an, GAZ a intentat două procese împotriva producătorului de automobile german, solicitând în total aproximativ 545 de milioane de dolari drept compensații pentru pierderile suferite ca urmare a deciziei VW de a părăsi piața rusă, la care se adaugă și daune. Compania rusă a acuzat Volkswagen că prin acțiunea sa i-a pus interesele în pericol.

GAZ a reușit inițial o instanță rusă să decidă înghețarea activelor Volkswagen în Rusia în așteptarea procedurilor judiciare, hotărîre care a fost anulată de justiție în luna aprilie.

Volkswagen se pregătește să-și vândă activele rusești, inclusiv fabrica sa fanion din orașul Kaluga, care are o capacitate anuală de producție de 225.000 de vehicule, dar nu a fost luată nicio decizie și se așteaptă aprobarea Guvernului rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău