S-a găsit vinovatul pentru explozia prețului la ulei. Milionarul discret acuzat că trage sforile pe piața uleiului

10 Mai 2022, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 10:54 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Trans Oili OFICIAL, la sesizarea mea, încă în 2013 este recunoscută de Consiliul Concurenței că deține cu firmele afiliate poziții dominante pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal. Totodată, vă informez că după declanșarea războiului în Ucraina, aceasta entitate a început să importe din țara vecină floarea soarelui, grău, porumb, soia la prețuri mai mici, decât cele existente pe piața internă. Cu alte cuvinte, Trans Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse, susține fostul deputat Alexandrul Slusari, care explică de ce s-a scumpit uleiul cu 12% și a ajuns la 50 de lei litrul.

Potrivit lui, drept urmare, prețurile la floarea soarelui s-au prăbușit în 3 luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina. Apropo, piața internă practic este în stagnare și producătorii agricoli autohtoni la moment cu mare greu își vănd cereale și producția oleaginoasă.

„În scurt timp Trans Oil, sub paravanul ajutorului Ucrainei, a micșorat prețul de achiziționare a materiei prime. A majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea soarelui și a porumbului, întrucât prețurile internaționale au explodat în ultimele două luni pe fundalul războiului. A lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia. Iar acum, compania, care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social”, mai spune Slusari.

Fostul deputat afirm că așa arată o economie monopolizată. Povara mare pe consumători săraci. Ignorarea și decapitalizarea fermierilor autohtoni. Supraprofituri sunt doar la un grup îngust de oameni, care controlează totalmente piața cerealelor și oleaginoaselor și exportul acestora. Oare este acest lucru o tendință mondială sau un specificul pur moldovenesc? Aștept deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate.

Slusari cere Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii vertiginoase a prețurilor la ulei vegetal.

Trans-Oil, unul dintre cele mai mare grupuri de agrobusiness din Republica Moldova, şi deţine în România fabrica de ulei vegetal Ultex din Ţăndărei (jud. Ialomiţa), cumpărată cu peste 10 milioane de euro în 2014 de la omul de afaceri Vasile Niţescu. Trans-Oil este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Mai 2022, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mai 2022, 10:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Serviciul Vamal anunță că, în perioada 16 – 22 mai 2022 încasările la bugetul de stat se ridică la peste 710,5 milioane de lei, mai mult cu 24,7 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Contribuția persoanelor fizice a fost de 2,4% din totalul sumei încasate.

De către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,4 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale.

De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 11,7 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 24,8 % față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău