S.A. Moldtelecom are un nou director interimar! Cine este și ce idei are: ne vom concentra pe inovații tehnologice

11 Nov. 2021, 13:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Nov. 2021, 13:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

S.A. Moldtelecom are un nou director interimar. Este vorba de Alexandru Ciubuc, care începând de astăzi va conduce cel mai mare operator de servicii de telecomunicații din Republica Moldova.

Noul director interimar a fost prezentat astăzi în fața colegilor. La evenimentul de prezentare a noii administrații a participat și șeful Agenției Proprietații Publice, Eugeniu Cozonac.

În acest context, Directorul general al Agenției Proprietăți Publice (APP) a încurajat noua conducere să se dedice în totalitate pentru prosperarea întreprinderii, dar și să lanseze imediat un amplu proces de evaluare a activității de până acum a companiei.

„Specialiștii de aici sunt garanția că Moldtelecom are un potențial mult mai mare și o importanță strategică absolută. Misiunea noului director va fi să facă urgent o evaluare a stării lucrurilor din întreprindere, să gestioneze cu succes echipa și activitățile, dar și să accepte provocarea de a moderniza infrastructura și de a dezvolta servicii noi – utile consumatorilor și în pas cu schimbările globale la care asistăm în ultima perioadă,” a subliniat Eugeniu Cozonac.

Alexandru Ciubuc a petrecut ultimii 12 ani în Belgia. Este co-fondator al „Enabld” – platformă care oferă expertiză în vânzări, marketing și parteneriate strategice în comunicații, dar și co-fondator al „DAS Solutions” – o companie care dezvoltă soluții software fiabile și performante pentru industriile de telecomunicații, Fintech, asigurări și e-sănătate.

Directorul interimar al Moldtelecom susține că, prioritar, se va axa pe 3 idei de bază.

„Orientarea către client – va juca un rol primordial în câștigarea încrederii consumatorilor în serviciile noastre. Apoi este foarte importantă optimizarea proceselor și a costurilor. Iar în al treilea rând ne vom concentra pe inovații tehnologice și pe crearea de servicii noi”, a punctat Alexandru Ciubuc.

S.A. Moldtelecom a fost fondată acum 28 de ani, are 2700 de angajați și este operatorul numărul 1 de servicii integrate mobile-fixe-internet și TV din ţară.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO