S-a zis cu „zgârie norii” din Chișinău! Deputații se iau la trântă cu cei care construiesc ilegal

09 Iun. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 17:43 // Actual //  bani.md

În Republica Moldova se construiește ca în pădure. Se emit documente pentru blocuri cu cinci etaje, dar dezvoltatorul ridică nouă. Avem foarte multe astfel de exemple. De aceea statul are menirea să elaboreze cadrul legal, a declarat deputatul PAS, Vladimir Bolea în cadrul ședinței Parlamentului la aprobarea legii cu privire la calitatea construcțiilor.

Potrivit deputatului, statul joacă ca în filmul cu proștii în care statul este prostul. „Cele mai mari încălcări se produc la eliberarea actelor permisive. Or, cele mai multe construcții ilegale sunt în Chișinău. De exemplu la Durlești construcțiile au câte 9-10 etaje asta în timp ce documentație este emisă pentru doar câteva etaje”, a exemplificat Bolea.

Sistemul calității în construcții va fi îmbunătățit. Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind calitatea în construcții și Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție.

Modificările se referă la calitatea în construcții, autorizarea executării lucrărilor de construcție și la reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Obiectivul PROIECTULUI de lege constă în completarea cadrului normativ cu prevederi referitoare la Comitetele tehnice specializate în domeniul construcțiilor, pentru a reflecta activitatea acestora în procesul de elaborare a documentelor normative.

Totodată, proiectul stabilește că termenul de garanție post recepție pentru lucrările de construcție va fi de cinci ani. Această reglementare va fi prevăzută expres, în contextul obligațiilor executanților lucrărilor de construcție, dar și a răspunderii patrimoniale a agenților economici, prin prisma termenului de remediere a viciilor.

Se  propune stabilirea termenului de 5 zile lucrătoare pentru emiterea acordurilor pentru activități de proiectare și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat.

De asemenea, proiectul prevede aprobarea tacită în caz de depășire a termenilor legali la emiterea acordurilor scrise pentru activități de proiectare, precum și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat. Totodată, aprobarea tacită nu scutește de răspunderea pentru încălcarea prevederilor normativelor în construcții la efectuarea lucrărilor de proiectare și construcție.

Principiul aprobării tacite ar putea fi exclus din proiect în cea de-a doua lectură.

Se propune ca documentul să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia, va aduce actele sale normative în concordanță cu noul act legislativ.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ