Directorul Departamentului dezvoltării businessului, FinComBank, a participat la Gala IT a Moldovei, la Tekwill

09 Iun. 2022, 17:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iun. 2022, 17:06 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

PRIAevents și ATIC, în parteneriat cu FinComBank, au organizat Digital Conference & Gala IT a Moldovei. Evenimentul s-a desfășurat în data de 3 iunie 2022 la Tekwill – un eveniment unic, care în acest an, în premieră, a fost conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor companii IT and Comunication (IT&C) care aduc o contribuție semnificativă la economia din Republica Moldova și care sunt exemple de urmat.

La eveniment, în calitate de speaker, a participat și dna Elena Stovbun, Director al Departamentului dezvoltării businessului din cadrul FinComBank.

Elena Stovbun deține o vastă experiență în domeniul financiar bancar. Aceasta și-a început activitatea la FinComBank în anul 2000 în calitate de șefă a secției Carduri Bancare, apoi treptat a parcurs calea profesională de la director de sucursală la vicepreședintă al Comitetului de Conducere al Băncii. De-a lungul anilor, Elena Stovbun conduce cu succes direcția de business şi dezvoltă activ procesele de digitalizare la FinComBank.

„În cadrul acestui eveniment am recunoscut eforturile și contribuția companiilor IT&C care au investit capital, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru a dezvolta sectorul IT&C din Moldova. Am apreciat inovația, diversitatea portofoliului, creșterea, orientarea către comunitate și social, precum și crearea locurilor noi de muncă. Vom fi atenți și la strat-ups, dar și la femeile din IT&C și nu numai”.

Gala IT&C a Moldovei a reunit comunitatea IT&C moldoveană într-o ceremonie extrem de prestigioasă transmisă în direct pe social media PRIAevents si FinComBank și a celorlalți parteneri, dintr-o locație cu o semnificație deosebită pentru IT&C – Tekwill.

„Digitalizarea este un proces care nu a început ieri și nici azi. Este un proces în derulare care este și un exemplu pentru alte țări în anumite domenii. Ceea ce ține de noi, digitalizarea trebuie să intre în ADN-ul de dezvoltare și strategia de dezvoltare a băncii. Noi am lansat acest proces patru ani în urmă și ne mișcăm înainte, întrucât procesul de digitalizare nu poate fi oprit și este un proces care doar perfecționează ceea ce ține de client și dorințele lui. Care sunt necesitățile lui, care sunt temerile în relația cu banca, cum trebuie să trecem peste ele, cum să creștem baza de clienți. Este un model de perfecțiune a băncii și la un moment dat probabil va fi refăcut și modelul operațional al băncii. Posibil ca la un moment dat strategia băncii se va baza doar pe online. Avem câteva căi de dezvoltare și mergem cu pași activi în implementarea strategiei noastre de digitalizare”, a mai adăugat Elena Stovbun.

Pentru câștigători, primirea unui astfel de premiu, mai ales în aceasta perioadă, când activitatea IT&C este una de importanță crucială, a fost un moment foarte special. Astfel, a fost organizat un eveniment unic care a cuprins o componentă de dezbateri și o gală unică destinată sectorului IT&C din Moldova.

Înregistrarea întregului eveniment poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/priaevents.ro/videos/754243089275127.

De asemenea, alături de companii IT&C, autorități și companii conexe, s-a discutat despre identificarea celor mai bune soluții pentru aceste momente, dar și despre oportunitățile pe care le au companiile. 

Gala a fost un eveniment major pentru sectorul IT&C și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în industria tech din Moldova.

Programul evenimentului a arătat astfel:

9:30-10:00 –  Înregistrare participanțior la Tekwill și welcome Coffee
10:00 – Start eveniment
10:00-11:30 – Dezbateri
11:30 -12:30 – Festivitate de premiere – Gala ITC a Moldovei. Discursuri premianți

Teme dezbateri:

  • Cum arată piața IT&C în Republica Moldova? Contextul investițional în sectorul IT&C local
  • Cum sunt încurajate de către stat companiile din sectorul IT în Republica Moldova? A crescut numărul start-up -urilor în acest segment?
  • Cum a crescut online-ul? Cum poate digitalul să ajute toate sectoarele de business?
  • Ce proiecte sustenabile au companiile IT&C?
  • Este outsourcing-ul o soluție pentru creșterea pieței de IT din Republica Modova? Spre ce țări se îndreaptă? România? Alte țări UE? SUA?
  • A doua directivă de plată PSD2 în Moldova, Onboarding, E-KYC. Ce perspective și oportunități se deschid pentru toți participanții pe piață? Căile care se deschid pentru piața IT. Cum aceasta se poate adapta la noile oportunități, ce așteptări au toți participanții pe piață de la aceasta?
  • Status e-Guvernare Moldova
  • Cum aduc companiile IT&C aport la creșterea economică a Moldovei?
  • Care e statusul pieţei locale de fuziuni şi achiziţii în acest segment? Cine mai vinde? Cine mai cumpără?
  • Care sunt provocările pentru programele open source?
  • Care sunt sugestiile mediului de afaceri, ale consultanților pentru creșterea segmentului de IT&C din Republica Moldova?
  • Facilități fiscale pentru sectorul de IT din Moldova. Ce poate îmbunătăți statul?
  • Povești de succes ale companiilor IT&C din Moldova

12:30-13:30 –  Networking & Lunch

La eveniment au participat și au susținut discursuri reprezentanți ai autorităților, antreprenorilor, precum și manageri de top, iar audiența a fost alcătuită din reprezentanți ai autorităților, antreprenori, manageri de top și middle manageri din sectorul IT, consultanți, bănci, asigurări, leasing, avocați, investitori, universități, companii HR și presă.

Mai multe detalii despre agenda Digital Conference & Gala IT&C a Moldovei puteți găsi pe www.priaevents.ro.   

P.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău