S-au prăbușit remitențele: Transferurile personale în decline dramatică în trimestrul doi

02 Oct. 2024, 10:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 10:42 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În trimestrul II al anului 2024, rezidenții Republicii Moldova au primit remiteri personale în valoare totală de 479,64 milioane USD, o scădere de 5,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această sumă reprezintă 11,4% din PIB-ul țării, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Scăderea a fost determinată în principal de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 39,52 milioane USD. Atât intrările, cât și ieșirile de remiteri personale au provenit, în mare parte, din și către Uniunea Europeană (UE). Remiterile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) s-au redus semnificativ, cu 23,6%, deținând o pondere de 11,3% din total. Cele din UE au scăzut cu 3,5%, dar au continuat să dețină ponderea majoritară de 57,6%. În același timp, remiterile din alte țări au scăzut cu 1,2%, având o pondere de 31,1%.

În schimb, remiterile plătite nerezidenților au crescut cu 14,6%, alimentate de o creștere a transferurilor personale cu 12,31 milioane USD, a remunerării salariaților cu 1,98 milioane USD și a transferurilor de capital între gospodării cu 1,85 milioane USD. Creșterile au fost înregistrate în principal în relația cu UE și alte țări, unde ieșirile către UE au crescut cu 19,9%, reprezentând 55,5% din total, iar cele către alte țări au urcat cu 25,4%, deținând 24,9% din total. Totuși, ieșirile către CSI au scăzut cu 7,3%, deținând o pondere de 19,6%.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Mașina de propagandă de stat din Rusia, care funcționează la o capacitate fără precedent de la vremurile sovietice, devine tot mai costisitoare pentru contribuabilii ruși.

Conform proiectului de buget pentru 2025, guvernul a planificat să majoreze finanțarea canalelor de televiziune de stat, a mass-mediei și a proiectelor de propagandă pe internet la un nou record istoric – 137,2 miliarde de ruble (aproximativ 1,33 miliarde de euro). Această cifră reiese din nota explicativă atașată proiectului de lege privind bugetul, publicată în baza Dumei de Stat.

Comparativ cu anul curent, cheltuielile pentru secțiunea „mass-media” vor crește cu 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 154 milioane de euro), adică cu 13%, depășind bugetele anuale ale unor regiuni medii din Rusia, precum regiunea Kaliningrad (135 miliarde de ruble), Perm (110 miliarde de ruble) și Tambov (75 miliarde de ruble).

În medie, propaganda de stat va costa bugetul 11,4 miliarde de ruble pe lună (aproximativ 111 milioane de euro) sau 2,6 miliarde de ruble pe săptămână (aproximativ 25 milioane de euro). Principalii beneficiari ai acestor fonduri vor rămâne canalele de televiziune de stat.

„Primul canal” va primi o subvenție de 6 miliarde de ruble (aproximativ 58 milioane de euro) pentru „umplerea grilei de programe”. Alte 18,6 miliarde de ruble (aproximativ 181 milioane de euro) sunt alocate în buget pentru „Primul canal”, NTV, VGTRK, Televiziunea Publică a Rusiei și canalul „Carusel” pentru difuzarea în localitățile mici (cu populații sub 100.000 de locuitori). Aceste cheltuieli vor crește cu 1 miliard de ruble (aproximativ 9,7 milioane de euro) comparativ cu anul curent.

Guvernul va majora finanțarea agenției MIA „Rusia Azi” cu 17%, până la 10,9 miliarde de ruble (aproximativ 106 milioane de euro). Cheltuielile pentru agenția TASS vor crește cu 26%, până la 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 46 milioane de euro).

În plus, agențiile „Regnum” și „Komsomolskaia Pravda”, care nu au primit finanțare de stat în acest an, vor fi incluse în buget: prima va primi o subvenție de 152 milioane de ruble (aproximativ 1,48 milioane de euro), iar a doua 438,7 milioane de ruble (aproximativ 4,27 milioane de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău