Datoria externă a Moldovei scade semnificativ în 2024! În cinci ani am putea scăpa de împrumuturile pe termen lung

02 Oct. 2024, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Datoria externă a Republicii Moldova a scăzut cu 3,7% (-377,83 milioane USD) în primele șase luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Această scădere a fost influențată în principal de reducerea datoriei private cu 193,74 milioane USD (-3,1%).

Raportul datoriei externe la PIB a înregistrat o scădere de 4,5 puncte procentuale față de finalul anului 2023. Datoria externă pe termen lung continuă să reprezinte cea mai mare parte a datoriei externe, deținând 73,7% din total, cu o scădere de 3,5% față de sfârșitul anului trecut. Datoria pe termen scurt s-a redus cu 4,4% la 30 iunie 2024, ajungând la o pondere de 26,3% din datoria externă totală.

Valoarea totală a datoriei externe brute se ridica la 9,7 miliarde USD, echivalentul a 56,7% din PIB. Scăderea ratei de reînnoire a finanțării (-43,8% față de 31 martie 2024) indică o reducere a atragerii de noi împrumuturi și o creștere a deservirii datoriei pe termen lung, fenomen confirmat prin reducerea scadenței medii implicite a acestei datorii cu 36%.

Dacă ritmul rambursărilor se menține la nivelul celui înregistrat în trimestrul II din 2024, stocul actual al datoriei pe termen lung sub formă de împrumuturi ar putea fi achitat complet în aproximativ cinci ani și șase luni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală