Să curgă șampania. Producătorii francezi au înregistrat vânzări record în 2021

15 Feb. 2022, 09:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Feb. 2022, 09:50 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Producătorii francezi de şampanie au înregistrat anul trecut un nou record istoric de vânzări, depăşind precedentul record stabilit în 2019, pe măsură ce relansarea restricţiilor introduse în contextul pandemiei a dus la creşterea explozivă a exporturilor, în special în SUA, informează Reuters.

Uniunea Producătorilor de Şampanie (UMC) a anunţat luni în mod oficial că în 2021 vânzările au urcat la nivelul record de 5,7 miliarde de euro, cu 14% peste precedentul record de 5 miliarde de euro stabilit înaintea pandemiei.

Aproximativ 180 de milioane de sticle de şampanie, fiecare de 0,75 litri, au fost exportate anul trecut, cu 37% mai mult decât în 2020 şi cu 15% peste nivelul din 2019. În paralel, vânzările pe piaţa din Franţa au crescut cu 25% comparativ cu anul precedent până la nivelul de 140 de milioane de sticle, înregistrat şi în 2019, scrie Agerpres.

Vânzările către SUA, principala piaţă de export a producătorilor francezi de şampanie, au crescut cu 31% comparativ cu 2019, până la un record de 34 milioane de sticle. Datele UMC arată că piaţa din SUA a crescut în fiecare din ultimii 10 ani, exceptând scăderea înregistrată în 2020 din cauza măsurilor de carantină.

De asemenea, exporturile spre Marea Britanie au crescut cu 7% comparativ cu 2019, până la 29 milioane de sticle, iar exporturile spre Germania au crescut cu 28%, până la 15 milioane de sticle. Urmează Australia cu 12 milioane de sticle, graţie unei creşteri cu 53% a exporturilor comparativ cu 2019.

Preşedintele Uniunii Producătorilor de Şampanie (UMC), Jean-Marie Barillere, a subliniat că vânzările au fost stimulate de faptul că băutul şampaniei acasă a fost mai ieftin decât la restaurant precum şi de faptul că şampania a putut fi comandată online.

Aceste vânzări record constituie o veste bună pentru producători, care în 2021 s-au confruntat cu cea mai slabă recoltă din ultimii 40 de ani, după ce viile lor au fost devastate de îngheţ şi mucegai. Diminuarea producţiei de struguri nu ar trebui însă să afecteze cantitatea de şampanie disponibilă deoarece, în mod normal, producătorii vor putea să îşi folosească stocurile.

În fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de şampanie franţuzească, care beneficiază de o indicaţie geografică strict controlată, sunt vândute în întreaga lume în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivniţe, în aşteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mart. 2023, 12:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, vine marți la Chișinău. Informația despre vizită a fost făcută de autoritățile europene, scrie Realitatea.md.

Instituțiile de la Chișinău nu au informat încă despre întrevederi. Conform Consiliului, urmează discuții cu Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Vizita începe la ora 11:40, cu o întâlnire cu șefa statului. Va urma o conferință de presă la 12:50, discuții comune cu președinta și premierul, întrevederea cu șeful Legislativului și altă discuție cu premierul.

Ultima întrevedere este programată pentru ora 15:30. Care vor fi subiectele dialogului deocamdată nu se cunoaște. Conform Consiliului UE, luni, cu o zi înainte de vizita la Chișinău, Michel se va întâlni cu președintele și premierul României.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău