Guvernul Republicii Moldova a anunțat o strategie prin care intenționează să reducă numărul întreprinderilor de stat neprofitabile, aflate în subordinea autorităților centrale. Conform unui memorandum semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), planul prevede un cadru pentru monitorizarea activității financiare a acestor companii și implementarea unor măsuri pentru a atenua riscurile bugetare.
Strategia vizează întreprinderile de stat care nu au o importanță strategică sau care înregistrează pierderi financiare semnificative. Guvernul intenționează să aplice un criteriu de performanță structural, stabilind o țintă clară pentru noiembrie 2024. În paralel, autoritățile vor lucra la un plan de reducere a numărului acestora, concentrându-se pe restructurarea și privatizarea celor care nu își îndeplinesc obiectivele economice.
Totodată, statul își propune să promoveze o strategie de privatizare care va include atât întreprinderi mici, cât și mari. În acest sens, autoritățile vor stabili criterii economice de referință pentru a identifica momentul oportun pentru demararea procesului de deetatizare.
Implementarea acestei strategii va implica și o serie de reforme instituționale care vor urmări eficientizarea întreprinderilor de stat și reducerea poverii financiare asupra bugetului de stat. De asemenea, guvernul va continua să colaboreze cu FMI pentru a dezvolta un cadru de atenuare a riscurilor bugetare asociate acestora.
Guvernul se angajează să finalizeze implementarea acestor măsuri până în mai 2025, oferind astfel o perspectivă clară asupra viitorului întreprinderilor de stat din Moldova.
În prezent sunt 167 de întreprinderi cu capital de stat, cu un capital social de 5,5 miliarde de lei. Agenția Proprietății Publice administrează 79 de întreprinderi, 42 sunt în insolvabilitate, 40 – inactive și 14 în procedură de lichidare.